Oszkár
20 °C
29 °C

Negyvenmilliárddal tartozik a Baumag

2003.10.28. 11:12
A közgyűlés hétfői határozata alapján továbbra sem fizeti ki a tagok lejárt tartozását a Baumag, közölte a Népszabadság. A legnagyobb ingatlanszövetkezet negyvenmilliárd forinttal adósa 18 ezer tagjának.
Hétfőn a Baumag Szövetkezet budapesti közgyűlése bizalmat szavazott az ingatlanszövetkezetként működő, ám néhány hete tagjai számára a vállalt kifizetéseket megtagadó társaság eddigi vezetőségének, írja a Népszabadság. Az 1995-ben alakult Baumag azok közé a szövetkezetek közé tartozik, amelyek sokáig betétszerű konstrukciókban tettek ígéreteket befektetők számára magas fix hozam fizetésére. A Baumag ráadásul továbbra is megjelentet hozamígéretes hirdetéseket, amelyekben leszögezi, hogy arra nem vonatkozik a júliustól érvényes törvényi tilalom.

A készpénz elfogyott

Balázs László elnök a közgyűlésen beszámolt arról, hogy a "hetvenmilliárd forint saját tőkéjű" szövetkezet negyvenmilliárd forinttal tartozik a tagoknak, ám tartalék készpénze elfogyott. Kérésére a megjelent mintegy hétezer tag többsége megszavazta, hogy egyelőre továbbra sem fizetnek a tagok lejárt követelései után. Emellett azt is elfogadták, hogy nem teszik pénzzé a hatvan százalékban ingatlanokban álló vagyontárgyakat, hanem folytatják a gazdálkodást a helyzet mielőbbi rendezése érdekében.

Majdnem verekedés

A lap tudósítása szerint a közgyűlésen a hangulat meglehetősen feszült volt. Az ülés elején rögtön megszavazták, hogy nem a Baumag, hanem "a sajtó" tehet a kedvezőtlen helyzet kialakulásáról. Ezt követően azonban számos tag felvetette a vezetés felelősségét is. Egy, később elvezetett tag például kihívta az elnököt az épület elé verekedni, ám a találkozó nem jött létre. Megszavazták azt is, hogy a vezetés a kilábalás időszakában ne kapjon fizetést, néhány hónapon belül pedig új közgyűlést tartsanak.