Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégis eladták a BÁV-ot

2002.04.18. 14:32
A Magyar Fejlesztési Bank Rt. értékesítette 94,521 százalékos részvénycsomagját a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt-ben. A BÁV fő - 48,26 százalékos - tulajdonosa a kormány gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztési programjában meghatározó szerepet játszó Vegyépszer Rt.-hez köthető Pro-Cash Rt. lett, az OTP Bank Rt.-nek a papírok 46,25 százaléka jutott - közölte a Népszabadság.
Az MFB - MTI által ismertetett - közleménye szerint a BÁV Rt. értékesítésére a pénzintézetnél zajló folyamatos portfoliótisztítás keretében került sor. A nagy múltú, a záloghitelezési piacon domináns cég iránti vételi szándékát korábban több társaság is kinyilvánította. A közlemény emlékeztet arra, hogy az OTP Bank már több évvel ezelőtt is kedvező befektetési lehetőséget látott a BÁV Rt.-ben. A legnagyobb hazai bankcsoport a közelmúltban újabb számításokat végzett a társaság állami tulajdonban lévő részvényeinek teljes, vagy részbeni megvásárlására.

Módosított, ez bejött

Végleges ajánlatát az OTP Bank március közepén nyújtotta be a BÁV 2 milliárd 200 milliós jegyzett tőkéjének 46,255 százalékát megtestesítő törzsrészvény megvásárlására. A közlemény beszámol arról, hogy az MFB-hez korábban érkezett ajánlatok egyikét az Inforg csoport, a kormány gyorsforgalmi úthálózat-fejlesztési programjában meghatározó szerepet játszó Vegyépszer Rt.-hez több szállal kötődő, Nánásy Csaba által irányított vállalkozás tette az MFB által kezelt teljes részvénycsomag megvásárlására - írja a Népszabadság. Végül azonban az Inforg Rt. és annak százszázalékos tulajdonában lévő Gulden-Co Kft által, 20 millió forintos alaptőkével, idén február 5-én létrehozott Pro-Cash Vagyonkezelő Rt. módosított ajánlatán, és beérte a BÁV-papírok 48,265 százalékával.

Lojális, állami, nyereséges
Bár a szocialista pártelnök a kampány során felszólította a kormányt, hogy a voksolás végéig ne döntsön a BÁV-ról, az MFB pedig folyamatosan cáfolta az erről szóló híreket, "az ország bankja" most váratlanul mégis megkötötte az üzletet. A Bizományi a sajtóhírek szerint megint egy remek kormányzati kapcsolatokat ápoló cégbirodalomhoz került.

Ez azonban nem újdonság a cég történetében, hiszen az előző, szocialista kabinet sem tartóztatta meg magát, ha a nyereséges, a piacot uraló és hatalmas ingatlanvagyonnal rendelkező társaságból ki kellett préselni valamit. A politika és gazdaság iránt perverz módon érdeklődők emlékezhetnek még arra, amikor a Bizományi meghökkentő áron bérelt raktárt, sajátos módon nem máshol, mint az MSZP Köztársaság téri székházában, valamint nagyvonalúan perkált szakszervezeti tulajdonban lévő festményekért.

Pártból bankba

A cég részvényeinek többségét 1998 elején a szocialistákhoz közelállónak mondott Arago-csoport szerezte meg, jelentős pakett maradt a Magyar Fejlesztési Banknál, amelyet az MSZP kormány idején a szocialista párt központi ellenőrző pénzügyi bizottságának volt tagja, Huszty András vezetett.

Vissza az államhoz

A választások után a "kiegyenlítés" jelszavával fellépő Fidesz-kormány azonnal jelezte, hogy igényt tart a BÁV-ra. A visszaállamosítás szándéka sajátos lépés volt egy deklaráltan szabadpiacpárti kapitalista polgári kabinettől, hiszen az Aragót komcsizhatták ugyan, de azt nehezen vonhatták volna kétségbe, hogy magyar magáncég.

Miután a kormányzati nyomás fokozódott és sajtóértesülések szerint maga az ereje teljében lévő Simicska Lajos is beavatkozott az ügybe, de az Arago nem adta a céget sem az MFB-nek, sem a Fidesz gazdasági háttérembereinek kezében lévő Mahirnak, az új idők jeleként ráküldték az adóhivatalt.

Bár komoly szabálytalanságot nem találtak, a számos egyéb érdekeltséggel rendelkező Aragót ennyi meggyőzte, és hajlandó volt 51 százalékát - tisztes nyereségre azért szert téve - 2,3 milliárd forintért eladni az MFB-nek.

Polgári hirdetés

A Bizományi ezután a mindenkori kormányok által annyira kedvelt állami cégként működött: az 1999. év eredményeit taglaló közgyűlésen egyes kisrészvényesek például azt vetették fel, hogy a társaság aránylag gyenge eredménye annak tulajdonítható, hogy 76 millió forintról 148 millióra emelkedett a BÁV reklámkiadása, és zömében azt is "egyoldalú" hirdetéshordozókon, a Mahir Cityposter Kft. közterületi felületein, illetve a Napi Magyarország című - időközben a Magyar Nemzetbe olvadt - újságban költik el. Azt is nehezményezték, hogy a kormánykedvenc Defend Kft. megbízásával megduplázódtak az őrzés-védelmi költségek.

Ezután hosszabb ideig nem lehetett hallani a Bizományiról, míg az "ország bankja" valamiért úgy nem érezte, hogy a választások második fordulója előtti ötödik nap az ideális időpont arra, hogy az egyszer már visszaállamosított céget egy, a Vegyépszerrel kapcsolatban álló vállalkozásnak juttassa.

Szily László