Piroska
-2 °C
5 °C

Budapest Bécs nyomában

2005.10.18. 10:45
Gazdag turisták népesítik be Budapestet, egyre több vendégéjszakát töltenek a négy és ötcsillagos hotelekben. Bécs azért még jobban áll, de már nem sokkal.

Egyre több turista érkezik Budapestre, derül ki az ECT (Európai Városok Turisztikai Hivatalainak Szövetsége) legfrissebb elemzéseiből. A hasonló vendégforgalmú európai nagyvárosokkal összevetve a budapesti turizmus fejlődött a legdinamikusabban: egy év alatt 10,5 százalékkal közel 3,7 millióra nőtt a vendégéjszakák száma 2005 januárja és júliusa között.

Egyre közelebb

Közben Bécs csak 2,6 százalékkal tudott erősíteni, így a korábbi évek trendjének megfelelően az osztrák főváros folyamatosan veszít előnyéből Budapesthez képest. Igaz, van honnan: az első félévben 5,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a bécsi szállodák.

A felmérés szerint a legnépszerűbb európai turisztikai célpont továbbra is Párizs, 19 millió vendégéjszakával fél év alatt, második Berlin (8 millió éjszaka), harmadik Barcelona (hét millió). Bécs a lista negyedik helyét szerezte meg, míg Magyarország a hatodik a listán, igaz, olyan nagyágyúk, mint London vagy Róma nem küldték el adataikat, így kimaradtak.

Szállodakategóriákat vizsgálva elmondható, hogy Budapesten a legnagyobb növekedést a tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is a 4 és 5 csillagos szállodák könyvelhették el. Sőt, a 4 és 5 csillagos kategóriákban eltöltött vendégéjszakák száma együttesen már lényegesen meghaladja az alacsonyabb kategóriák összes vendégéjszakáinak számát, tehát egyre több gazdag turista érkezik az országba.

Legtöbben Németországból jöttek, de nyomukban ott vannak már a brit turisták is, ahogy japánból is sokan látogatnak el Magyarországra. A stabil küldőpiacok továbbra is tartják pozíciójukat, így Európából Olaszország, Spanyolország, a tengerentúlról pedig az USA-ból érkező forgalom kiemelkedő.

Jó marketing

A Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. (BTH) szerint a növekedés mögött elsősorban az erősödő marketingjelenlét áll. A road show-k, médiakampányok, a város egyre erősödő turisztikai promóciója sikeresnek látszik. Ugyanígy jelentős szerepet játszanak a fapados légitársaságok, melyek növekvő járatszámmal egyre több utast hoznak Budapestre.

A fapados járatokkal érkezők nagy részét a budapesti, európai színvonalon működő szórakozási szolgáltatások kínálata vonzza fővárosunkba (szórakoztató negyedek, koncertek, fesztiválok, pubok, Duna-parti szórakozóhelyek). A BTH szerint még több turistát lehetne az országba csalni, ha tovább növelnénk ezt a kínálatot.

A tanulmányból kiderült, hogy előreláthatóan az év végéig további növekedés várható, ami már csak azért is különösen fontos, mert a fővárosban minden nyolcadik-kilencedik munkahely a turizmushoz köthető.