Auguszta
-7 °C
0 °C

Januártól jön a bankkártyás adózás

2007.05.30. 22:08
Szerda éjjel elfogadta a parlament az adózás rendjéről szóló törvénynek azt a módosítását, amely lehetővé teszi, hogy januártól bankkártyával is kifizethessük az adónkat. Lehetővé tették azt is, hogy elektronikusan teljesítsünk bizonyos adókötelezettségeket, de hogy pontosan milyeneket, arról később még külön jogszabályt alkotnak.

Egyszerűbben, kényelmesebb fizethetünk adót januártól a szerdán elfogadott törvénymódosítás értelmében. Az adózás rendjét meghatározó jogszabály eddigi előírásai szerint az úgynevezett pénzforgalmi számlával rendelkező adózónak csak banki átutalással, míg az ilyen számlával nem rendelkező adózók szintén átutalással vagy csekken fizethették be az adót és a járulékokat.

Bankkártyázás és tényleges e-adózás

Ez a kör két elemmel is bővülhet a szerdai parlamenti döntés értelmében. Az egyhangúan, 306 igen szavazattal elfogadott előterjesztés értelmében január elsejétől az adóhivatali irodákban működő kártyaleolvasó terminálokon bankkártyával fizethetjük meg a közterheket. Ezt az eredeti, az MDF-es Pettkó András által benyújtott előterjesztést – a szocialista Végh Tibor módosító javaslata nyomán – azzal egészítették ki, hogy lehetővé tették: az adózó az állami adóhatósághoz teljesítendő fizetési kötelezettségét elektronikus úton is teljesíthesse.

Ez utóbbi egyelőre még csak egy keretszabály, amely azt írja elő, hogy az adópolitikáért felelős, tehát a pénzügyminiszter rendeletben állapítsa meg az elektronikus adófizetés módját és technikai feltételeit. Arra, hogy ennek a rendeletnek mikor kell megszületnie és hatályba lépnie, nincs előírás a törvényben. A kártyás fizetéshez szükséges terminálok telepítése a politikus becslései szerint körülbelül 20 millió forintba kerül majd.

Három helyett egy helyszín

Az előterjesztő indoklása szerint az új szabályozás kényelmesebbé és egyszerűbbé teszi az adófizetést. Pettkó András példaként azt említette, hogy ma, ha valaki ki akarja egyenlíteni adótartozását, mert szüksége van egy nullás adóigazolásra, akkor előbb sorban kell állnia az APEH-nél, ahol kap egy csekket, amivel sorban kell állnia a postán, végül ismét sorban állhat az APEH-ben, ahol megkapja az igazolást. Januártól viszont az adóhivatalnál helyben lehúzhatják a kártyájáról az adótartozást, és a helyszínen meg is kaphatja az igazolást.

Egyelőre az adóhivatal az egyetlen hatóság, ahol januártól biztosan fizethetünk bankkártyával. Noha már 2005 tavaszán azt tervezte a belügyminisztérium, hogy annak az évnek az őszén bankkártyával fizethetünk minden okmányirodában, kártyaleolvasó terminál máig nincs egyikben sem.

A törvény lehetővé tenné a kártyás fizetést, de eddig minden közbeszerzési eljárás sikertelen volt. Az okmányirodák bankkártyásítása bekerült az egyik operatív programba, így most elvi lehetőség van arra, hogy jövő januártól ott is működni fognak a POS-terminálok. Arról, hogy a földhivatalokban, az illetékhivataloknál és egyéb hatósági ügyfélszolgálatokon mikor lesz lehetőség bankkártyás fizetésre, még tippelni sem lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!