Szilárda
-4 °C
3 °C

Újraindítják a BCR-privatizációt

2002.10.21. 12:09
Románia új tendert ír ki az ország legnagyobb kereskedelmi bankja, a Banca Comerciala Romana (BCR) magánkézbe adására - jelentette a Dow Jones. Az OTP akvizíciós ügyekért is felelős vezetője szerint elképzelhető, hogy a magyar bank újra elindul a pályázaton.
A BCR többségi részesedésére szóló végső ajánlatokat 2003. május 30-ig lehet megtenni. A legalább 51,88 százalékos tulajdonszerzési szándékot november 29-ig kell jelezni a román privatizációs ügynökséghez eljuttatandó szándéklevélben, a potenciális vevők listáját december 16-ig teszik közzé.

Az OTP-nek ez nagy falat?

Az előző kísérletet a múlt héten zárták le, a román illetékesek közlése szerint egyik jelentkező sem felelt meg a követelményeknek. Mint ismeretes, a BCR-ért az OTP Bank is indult, közösen a német HVB csoporthoz tartozó Bank Austria Creditanstalttal. A konzorcium riválisa a két francia takarékpénztárat felölelő Eulia volt. Ez utóbbi ellen az volt a román kifogás, hogy közvetve többségi francia állami tulajdonban van, az OTP-t pedig a hivatalos magyarázatok túl kicsinek találták egy ekkora falathoz.

Az OTP tovább nyomul Romániában

Az OTP Bank már a múlt héten megkapta a román privatizációs ügynökség hivatalos értesítését arról, hogy a kormány döntése alapján az ügynökség újraindítja a BCR privatizációs folyamatát. Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese a NAPI Gazdaságnak elmondta, hogy a döntést tudomásul veszi a bank vezetése, de ezzel együtt sem kíván változtatni akvizíciós stratégiáján. Romániát továbbra is elsőrendű célországnak tekintik, akárcsak Bulgáriát és Ukrajnát.

Esetleg újraindul a BCR-ért

Az OTP nem érzékelte, hogy román szakmai körök - vagy akár a szélesebb értelemben vett közvélemény - az OTP-t magyarországi székhelye miatt nemkívánatos befektetőnek tekintené, ez is alátámasztja a BCR-től függetlenül meglévő akvizíciós elképzeléseket. A BCR újabb kiírása kapcsán az OTP akvizíciós ügyekért is felelős vezetője múlt heti nyilatkozatában nem zárta ki, hogy a konkrét feltételek ismeretében az OTP esetleg ismét vételi szándékát nyilvánítja ki a BCR-re.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!