Gusztáv
-4 °C
1 °C

Melyik bankkártya kerül a legtöbbe?

2007.06.27. 08:48
Akár 10 ezer forintba is kerülhet bankkártyánk letiltása, ha azt elveszítenénk. Igaz, a költségeket, ha külföldi utazáson történt, és van utasbiztosításunk, megfizeti a biztosító. Aki a határokon túl kártyával akar fizetni, annak érdemes a limitekre is odafigyelni.

Elkezdődtek a nyári szabadságolások; ez egyúttal azt is jelenti, hogy a külföldi bankkártyahasználat is gyakoribbá vált. A biztonsági intézkedéseket éppen ezért nem árt betartani, nevezetesen nem szabad őrizetlenül hagyni a plasztiklapot, a PIN-kódot soha nem a kártya mellett kell tartani, mint ahogy a születési évre is felesleges kicserélni a kódszámot a könnyebb megjegyezhetőség érdekében.

Azonnal tiltsuk le

A bankkártyát ellopása vagy elvesztése esetén azonnal le kell tiltani a visszaélések elkerülése miatt, éppen ezért nem árt tudni, mi a plasztik külföldről hívható letiltási telefonszáma. Külföldről ingyen hívható telefonszámai vannak a két nagy nemzetközi kártyatársaságnak, s egyes hazai bankok (például Citibank, OTP) szintén díjmentesen hívható telefonszámokat üzemeltetnek.

A magánszemélyeknek ugyanakkor nem árt felkészülniük arra, hogy meglehetősen borsos a letiltás díja. Dombornyomott kártyák esetén – külföldi utazásnál ugyanis ezt célszerű használni – a legjellemzőbb költségtételnek a 10 ezer forint számít, de van példa 5 ezer és 13 500 forintos tételre is. Bár kétségtelen, hogy amikor megtörténik a baj, aligha a költségek miatt aggódik a leginkább a bankkártya tulajdonosa, hanem amiatt, hogy az elvesztést, illetve ellopást követően használták-e már a kártyáját. Ezt, amennyiben van mobilbank-szolgáltatása, azonnal nyomon tudja követni az illető.

Utasbiztosítással ezt is térítik

Ha a turistának van utasbiztosítása, úgy a magasabb kategóriájú módozatok esetén a poggyászbiztosítás és az úti okmányok pótlása keretében a bankkártyapótlás költségeit is megtéríti a biztosító. Ennek összege – biztosítástól függően – 5–10 ezer forint között mozog, tehát az esetek többségében „pénzénél marad” az illető. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a magyaroknak még mindig csak 30-35 százaléka köt utasbiztosítást külföldi utazásai alkalmával, s akkor is zömmel a legalacsonyabb szintű terméket választják, egyszerűen a spórolás miatt.

Dombornyomású kártya eltűnése esetén egyes bankok külföldön is pótolják a plasztikot – adott esetben a szállodába is kiviszik –, illetve egyszeri, rendkívüli pénzfelvételre is van lehetőség. Ennek a díja azonban igen magas, több tízezer forintos kiadással kell a magánszemélynek számolnia, azaz kérdés, hogy megéri-e neki.

Amire még érdemes lehet figyelnie a vakációra utazónak, hogy a kártyahasználati limitjét összhangba hozza a célországgal. Például az idehaza 50 ezer forintban megállapított napi limit korántsem biztos, hogy elegendő lesz külföldön is, ha például a szállodai szobát kell kifizetnie. A limitet akár fizetés előtt is meg tudja változtatni az illető, ha attól tart, hogy később a plasztiklap esetleges elvesztése esetén ez gondot jelenthet.