Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százmilliárdokat veszít a GKM

2008.03.12. 09:27
A kormány nyilvánosságra hozta a 2009-2011-es költségvetések keretszámait. A jövő év legnagyobb vesztese a gazdasági tárca lesz, míg a honvédelem jelentős pluszforrásokhoz juthat. A nyertesek között van a külügy, a vesztesek között a szociális tárca.

Az államháztartási törvény tavalyi módosítása szerint a kormánynak három évre előre meg kell határoznia minden évben a minisztériumok költségvetési támogatását, amely egyben a következő évek büdzséinek keretéül szolgál. A most nyilvánosságra hozott kormányhatározat a konvergenciaprogram hiánycsökkentő pályájára épül.

Eszerint a tavalyi hat százalékról az idén a GDP négy, 2009-ben 3,2 százalékára, majd 2,7, illetve 2011-re 2,2 százalékára mérséklődik az államháztartási deficit. Ezeket a kereteket figyelembe véve határozta meg a minisztériumok támogatási keretét a kormány, vagyis azt az összeget, amiből gazdálkodhatnak a minisztériumok a saját bevételeiken felül.

A jövő évet nézve a 2009-es költségvetés legnagyobb vesztese - és igaz ez az állítás a 2011-ig tartó időszak végéig - a Gazdasági Minisztérium lesz. Míg idén a GKM költségvetési támogatása 324 milliárd forint volt, jövőre csupán 204 milliárdból gazdálkodhat a liberálisok által vezetett tárca. A jelentős - 37 százalékos - éves csökkenés egyértelműen a sztrádaépítések teljes leállítását jelenti, ugyanis ilyen nagy összeget fűnyíróelven nem lehet elvonni a tárca költségvetéséből.

A Napi értesülését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium úgy kommentálta: nem felel meg a valóságnak, hogy tárca 2009-es költségvetési támogatására megállapított keretszám csökkenése a sztrádaépítések leállítását jelentené. Az autópálya-fejlesztések folytatódnak, csupán a forrásszerkezet alakul át: az eddig túlnyomó részben hazai állami forrásokat fokozatosan váltja fel az uniós támogatás, továbbá – mint az M6-os építése esetén – a ppp-konstrukciós beruházások.

Ábrahám Gergely minisztériumi szóvivő közölte: a GKM költségvetési támogatásának változása a tárca feladatainak átcsoportosítására vezethető vissza. A sztrádaépítések finanszírozásának átalakulása mellett példaként említette, hogy kikerül a 2009-es költségvetésből a "Vasúti fejlesztések EIB hitelből" fejezeti kezelésű, többmilliárdos nagyságrendű előirányzata is.

Ugyanakkor ha a jövő évi költségvetés a most elfogadott tervek szerint készül, akkor a Szekeres Imre vezette honvédelmi tárca jelentős többletforráshoz juthat már jövőre is, de igazán 2011-ig számottevő a tárca támogatásának növekedése. Ugyanis míg a 2009-2011 közötti időszakban átlagosan hat százalékkal nő a tárcák támogatása, addig a katonáké 22,5 százalékkal, ami nagyobb fejlesztések megindítását feltételezi.

A honvédelemnél nagyobb forrásbővülésre számíthat a külügy 2011-ig, ugyanis a viszonylag csekély költségvetésű tárca támogatása a négy év alatt 39 százalékkal emelkedhet, ami a külügy egyértelmű megerősödését jelentené. A bőkezűség vélhetően összefügg a 2011-re tervezett magyar EU-elnökséggel is.

Hosszú távon a vesztesek közé sorolható a szociális minisztérium, hiszen az idei 235 milliárd forintról 205 milliárdra csökken a tárca éves támogatási kerete 2011-re, de az önkormányzati tárcának is szorosabbra kell húznia a nadrágszíjat, hasonlóan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.