Ábrahám
17 °C
29 °C

Százmilliárdokat veszít a GKM

2008.03.12. 09:27
A kormány nyilvánosságra hozta a 2009-2011-es költségvetések keretszámait. A jövő év legnagyobb vesztese a gazdasági tárca lesz, míg a honvédelem jelentős pluszforrásokhoz juthat. A nyertesek között van a külügy, a vesztesek között a szociális tárca.

Az államháztartási törvény tavalyi módosítása szerint a kormánynak három évre előre meg kell határoznia minden évben a minisztériumok költségvetési támogatását, amely egyben a következő évek büdzséinek keretéül szolgál. A most nyilvánosságra hozott kormányhatározat a konvergenciaprogram hiánycsökkentő pályájára épül.

Eszerint a tavalyi hat százalékról az idén a GDP négy, 2009-ben 3,2 százalékára, majd 2,7, illetve 2011-re 2,2 százalékára mérséklődik az államháztartási deficit. Ezeket a kereteket figyelembe véve határozta meg a minisztériumok támogatási keretét a kormány, vagyis azt az összeget, amiből gazdálkodhatnak a minisztériumok a saját bevételeiken felül.

A jövő évet nézve a 2009-es költségvetés legnagyobb vesztese - és igaz ez az állítás a 2011-ig tartó időszak végéig - a Gazdasági Minisztérium lesz. Míg idén a GKM költségvetési támogatása 324 milliárd forint volt, jövőre csupán 204 milliárdból gazdálkodhat a liberálisok által vezetett tárca. A jelentős - 37 százalékos - éves csökkenés egyértelműen a sztrádaépítések teljes leállítását jelenti, ugyanis ilyen nagy összeget fűnyíróelven nem lehet elvonni a tárca költségvetéséből.

A Napi értesülését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium úgy kommentálta: nem felel meg a valóságnak, hogy tárca 2009-es költségvetési támogatására megállapított keretszám csökkenése a sztrádaépítések leállítását jelentené. Az autópálya-fejlesztések folytatódnak, csupán a forrásszerkezet alakul át: az eddig túlnyomó részben hazai állami forrásokat fokozatosan váltja fel az uniós támogatás, továbbá – mint az M6-os építése esetén – a ppp-konstrukciós beruházások.

Ábrahám Gergely minisztériumi szóvivő közölte: a GKM költségvetési támogatásának változása a tárca feladatainak átcsoportosítására vezethető vissza. A sztrádaépítések finanszírozásának átalakulása mellett példaként említette, hogy kikerül a 2009-es költségvetésből a "Vasúti fejlesztések EIB hitelből" fejezeti kezelésű, többmilliárdos nagyságrendű előirányzata is.

Ugyanakkor ha a jövő évi költségvetés a most elfogadott tervek szerint készül, akkor a Szekeres Imre vezette honvédelmi tárca jelentős többletforráshoz juthat már jövőre is, de igazán 2011-ig számottevő a tárca támogatásának növekedése. Ugyanis míg a 2009-2011 közötti időszakban átlagosan hat százalékkal nő a tárcák támogatása, addig a katonáké 22,5 százalékkal, ami nagyobb fejlesztések megindítását feltételezi.

A honvédelemnél nagyobb forrásbővülésre számíthat a külügy 2011-ig, ugyanis a viszonylag csekély költségvetésű tárca támogatása a négy év alatt 39 százalékkal emelkedhet, ami a külügy egyértelmű megerősödését jelentené. A bőkezűség vélhetően összefügg a 2011-re tervezett magyar EU-elnökséggel is.

Hosszú távon a vesztesek közé sorolható a szociális minisztérium, hiszen az idei 235 milliárd forintról 205 milliárdra csökken a tárca éves támogatási kerete 2011-re, de az önkormányzati tárcának is szorosabbra kell húznia a nadrágszíjat, hasonlóan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.