Ervin
14 °C
21 °C

Konzervatív tervekkel készült a kormány

2006.11.02. 16:29
Hosszú évek óta először készült hiteles költségvetés, reálisnak mondható számításokkal és számokkal - így összegezhető az Index által megkérdezett és a portfolio.hu által idézett hazai és külföldi elemzők, szakértők véleménye. Ezzel együtt is vannak kockázatok a büdzsében, de többen arra látnak inkább esélyt, hogy a hiány még a tervezettnél is kedvezőbben alakul.

A költségvetés hiánycélját 2007-ben hosszú idő óta először nem kell majd félévkor vagy szeptemberben korrigálni - mondta az Indexnek Nyeste Orsolya, az Erste elemzője, kiemelve, hogy a benyújtott költségvetés az előzetes bejelentéseknek megfelelően valóban tartja a konvergencia programban vázolt pályát. A szakértő szerint ennek is köszönhető az elmúlt napok forint rallija, a magyar deviza erősödése nem magyarázható pusztán a feltörekvő piacokat övező újból kedvezőbb hangulattal, abban része volt a költségvetésről a törvényjavaslat benyújtása előtt kiadott, a piac által pozítivan értékelt információknak is.

Az volt a kiinduló pont, amit az elmúlt években rendre számon is kértünk a költségvetés tervezésekor, hogy ne egy eleve felültervezett, indokolatlanul optimista költségvetés készüljön - hangsúlyozta Bartha Attila, a Kopint-Datorg kutatója, aki szerint ez most teljesült: kifejezetten óvatos, konzervatív számításokat tartalmaz a büdzsé, a szakértő arra számít, hogy az áfa és - az exportáló vállalatoknak és a várhatóan kedvezően alakuló nemzetközi környezetnek köszönhetően - a társasági adóból befolyó bevételek is magasabban alakulhatnak a vártnál.

Vannak kockázatok

Bartha Attila kiemelte: a magyar fiskális politika egy olyan időszakban tesz lépéseket a hitelesség irányába, amikor a visegrádi országok éppen újólag terítékre kerülő költségvetési problémákkal néznek szembe, ez pedig tovább erősítheti Magyarország relatív elismerését. A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is: vannak kockázatok is a jövő évi költségvetésben, nem látszik, hogy milyen intézkedésekkel sikerül majd ténylegesen a keretek között tartani a gyógyszerkasszát, és gondot okozhat, ha a közszférában tervezett leépítések miatt a vártnál nagyobb mértékben nő a munkanélküliség.

Pozitív a GDP mintegy 0,9 százalékát kitevő összes beépített tartalékok mértéke - idézte a portfolio.hu Raffaella Tenconit, a Dresdner Kleinwort londoni elemzőjét. A DKrW szerint a 2,2 százalékos GDP-növekedési és 6,2 százalékos éves átlagos inflációra vonatkozó kormányzati prognózisok összhangban vannak a bank saját várakozásaival. A 2007-es költségvetés egyik nagy kockázata, hogy az erősen támaszkodik a bevételekre (azok mintegy 12 százalékkal emelkednek idénhez képest nominálisan), és nincs sok "hibázásra" (bevételelmaradásra) lehetőség, mivel a kiadások is 11 százalékkal nőnek.

Elismer az MNB

"Évek óta ez az első költségvetés, amely nagyjából reális számításokra épül, sőt, az intézkedések várható hatásának előrejelzése is valószerűnek tekinthető" - így értékelte a jövő évi költségvetés tervezetét Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Hírszerzőnek. A szakértő úgy látja, ezúttal a bevételi és a kiadási oldal is összhangban áll a realitásokkal, és bár néhány részlet megítélésében vannak nézeteltérések a jegybank és a kormányzat között, a büdzsé alapvetően teljesíthetőnek tűnik. Sőt, ha nem puhítják fel a költségvetést, akkor akár még kisebb, a GDP 6,4-6,5 százaléka is lehet az államháztartás hiánya - állítja Hamecz.

Az igazgató nem ért egyet azzal az ellenzéki állásponttal, hogy jövő év áprilisára, az Uniónak leadandó jelentés idejére kiderül a költségvetés tarthatatlansága. Áprilisig vélhetően semmi olyan nem derül ki, ami a költségvetés elfogadása után alapvetően befolyásolhatná a fiskális folyamatok megítélését. Hamecz István is kiemelte ugyanakkor: a gyógyszerkassza pénzköltésének a szűkítése vagy a közalkalmazotti bérek befagyasztása még csak elvben ismert intézkedések, az ezekkel kapcsolatos fontos részleteket most dolgozzák ki. Így borulhat a terv, ha e területeken csúsznak.