Jolán
2 °C
4 °C

Pénzbehajtó ellenőrök

2006.07.26. 14:01
Adminisztratív pontatlanságok miatt bírságolják a hatóságok a vendéglátó-ipari egységeket a hatóságok, és sokkal nagyobb bírságokat szabnak ki, mint korábban. A Kisosz tiltakozik, mondván, az "aránytalan szankciók felháborodást és elkeseredést váltottak ki a vállalkozásokban".

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) szerint az idegenforgalmi szezonban a vendéglátósok ellenőrzése során aránytalanul megnőtt bírságok arra utalnak, hogy a hatóságoknak pénzbehajtó feladatokat kellett végrehajtaniuk. A Kisosz szerdai közleménye szerint nem a hazai vendéglátás színvonala romlott az utóbbi hetekben drasztikusan, hanem az ellenőrökkel szembeni elvárások növekedtek meg hatósági oldalon.

Az érdekképviselet közleményében úgy fogalmaz, hogy a napokban elfogadott megszorító intézkedések, valamint a július 1-jétől a szakképzett alkalmazottakra életbelépő garantált bérminimum mellett ez a tömeges, az uniós vendéglátásában "soha nem tapasztalt ellenőrzési hullám, az apróságok miatti aránytalan szankciók" felháborodást és elkeseredést váltottak ki a vállalkozásokban.

50 ezer forint sok pénz

A Kisosz egyeztetéseket kezdeményezett az ellenőrző hatóságokkal, első ízben az ÁNTSZ országos és regionális vezetésével, hogy a vállalkozásokat érintő méltánytalan helyzetet rendezze.

A minőségvédelmi bírságok során az alkalmazható legkisebb mérték az élelmiszertörvény szerint 50 000 forint tételenként. Az érdekképviselet ezt aránytalanul magasnak tartja, mert így egy közepes méretű vendéglátó-ipari egységben néhány címkézés hiánya milliós nagyságrendű bírságot jelenthet. A közlemény szerint ezzel az egyeztetés során az ÁNTSZ is egyetértett, így szakmailag támogatja a Kisosz kezdeményezését, hogy a jelentéktelen adminisztrációs hibáért megállapítható tételenként 50 000 forint összegű legkisebb mértékű bírságra vonatkozó törvényi előírást szüntessék meg.

Ó, a Balaton

A Kisosz kezdeményezte az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) az élelmiszertörvény módosítását, és ehhez kérte az érintett területről megválasztott több országgyűlési képviselő támogatását.

A Kisosz tagságát alkotó, elsősorban vendéglátó-ipari vállalkozásoknál az elmúlt hetekben az idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, különösen a Balaton környékén tartottak fokozott ellenőrzést a hatóságok.

A Kisosz szerint az átfogó csoportos ellenőrzésekre akkor került sor, amikor a vállalkozásoknak a vendégek kiszolgálásával kellett foglalkozniuk. Az ellenőrzések során a szankciókat nem durva jogszabálysértésért, a fogyasztók kiszolgálásával kapcsolatos problémákért szabták ki a hatóságok, hanem jellemzően adminisztrációs pontatlanságok miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?