Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Távozik a magyar Siemens elnöke

2007.06.21. 13:41
Várhatóan ma tesz javaslatot a magyar Siemens felügyelőbizottsága Beke-Martos Gábor elnök-vezérigazgató leváltására. A multinacionális vállalat az elmúlt hónapokban világméretű korrupciós botrányok főszereplőjévé vált, amelyből nem maradt ki a magyar leányvállalat sem. Az új igazgató félig-meddig kívülről, a szombathelyi székhelyű Epcos Elektronikai Kft.-től érkezik.

A Siemens ma délutáni felügyelőbizottsági ülésen születhet meg a határozat, amely előkészíti az elnök-vezérigazgató leváltását. Beke-Martos Gábor elbocsátását ezt követően a június 29-ére kitűzött közgyűlésnek kell jóváhagynia, így július 1-jétől már a Népszabadság által többször is említett Szentkuti László irányíthatja a Siemens magyarországi munkáját.

Szentkuti nem ismeretlen

A Siemens 1999-ig tulajdonrésszel bírt az Epcos Elektronikai Kft.-ben, amelynek most ügyvezető igazgatói székét hagyja el Szentkuti László. Az Epcos felügyelőbizotságában a mai napig megtalálható Hetényi Péter a multi Beke-Martos Gábor előtti elnök-vezérigazgatója, aki az Index információi szerint azt a feladatot kapta hónapokkal ezelőtt, hogy találja meg a több rendőrségi üggyel összefüggésbe hozott elnök-vezérigazgató utódát.


Beke-Martos Gábor
Beke-Martos Gábor személyében is érintett volt azoknak a hajléktalancégeknek az ügyében, amelyeket a Siemens bízott meg nagy állami közbeszerzések koordinálásával, majd milliókat utalt számlájukra. Ezt követően a pénz ismeretlen helyre vándorolt Schrödl András könyvvizsgálónak köszönhetően, majd a Siemens megnyerte a homelessek cégein keresztül az adott közbeszerzéseket.

A koorupciógyanús ügyletet a Nemzeti Nyomozóiroda is vizsgálja, ám Beke-Martos Gábort még nem hallgatták meg az ügyben. Annak ellenére, hogy az egyik hajléktalan ügyvezető, Kutrucz László vallomásában elmondta, személyesen találkozott a cég Gizella úti székházában Bekével, aki egy új cég alapításával kapcsolatban annyit közölt vele, ezentúl minden az új cégén keresztül fog ugyanúgy menni, ahogy eddig.

Közleményben cáfolta

A Siemens azóta közleményben cáfolta Kutrucz állításait, ám arra azóta sem adott érdemi választ, hogy ha soha nem találkoztak a hajléktalanok cégeivel és azok ügyvezetőivel, miért utalt több tízmillió forintot bankszámláikra.

Egy másik, a magyar Siemensszel kapcsolatos vesztegetési ügyben az NNI több hónapja átküldte vádemelési javaslatát a Pest megyei ügyészségnek, amely már a bíróságra továbbította az ügyet. A cég egyik igazgatója készpénzért és egyéb "ajándékokért" olyan információkat vásárolt a Honvédelmi Minisztérium dolgozóitól, amivel a Siemens kedvező helyzetbe került egy laktanya-felújítási tenderen.

Több Siemens-felsővezető mellett Beke-Martos neve kerül elő abban a Satelit Tv-vel kapcsolatos botránysorozatban is, ahol még mint a multi gazdasági vezérigazgató-helyettese döntött a kábeltévé szponzorálásáról. A megállapodást azóta vitatott körülmények közt felbontották.

Farkas Imre, a tv egykori tulajdonosa azóta több helyen elmondta, a Siemens egyik illetése arra kérte őt, a támogatásra szánt pénz felét adja vissza a multinak, mert megeshet, hogy készpénzre lesz szükségük. Farkas állítja, eleget tett a kérésnek, de a szerződés felrúgása után várná vissza a kölcsönkért közel milliárdos összeget

Óvatos kommunikáció

A Siemens május végén még semmi érdemit nem volt hajlandó válaszolni arra, menesztik-e Beke-Martos Gábort.

Közel egy hónapja azt írták: a Siemens Zrt. 2007. február 19-én már megtartotta hivatalos közgyűlését, amelynek napirendjén a 2006. évi éves beszámoló elfogadása, a vállalat szervezeti átalakulásához kapcsolódó tőkestruktúra-változás és az igazgatósági tagok mandátumának meghosszabbítása szerepelt.

Információink szerint ha ma döntés születik leváltásáról, Beke-Martos külföldön, a multi egy kereszttulajdonlású cégében kap új állást. Farkas Szilvia, a Siemens sajtószóvivője ezt az információt sem erősítette meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!