Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A nyertes a Ferencváros

2006.05.24. 10:01
Nagyon széles kínálatból válogathat, aki a belvároshoz közeli kerületekbe akar költözni. Az árolló is szélesre nyílt. Miközben a felújított kilencedik kerületben már 300 ezer fölött vannak az árak négyzetméterenként, addig a Józsefváros Nagykörúton belüli részén 200 ezer forintért is kaphatók nagyobb alapterületű polgári lakások. Ezek befektetésnek is jók.

A sikeres tömbrehabilitációnak és a belváros újrafelfedezésének a legnagyobb nyertese egyértelműen a Ferencváros. A korábban népszerűtlen kerület lakásárai mára utolérték Zuglót: a rehabilitáció által érintett környékeken négyzetméterenként 330 ezer forintot kell fizetni egy új építésű lakásért.

Piaci szakértők szerint azonban vannak még alulértékelt részek a belvároshoz közeli kerületekben, ahol érdemes befektetési céllal is lakást vásárolni. Nem valószínű ugyanis, hogy 5-10 év múlva találunk 20 millió alatti lakásokat például a Mikszáth Kálmán téren.

Külföldiek a Rádayn

A legfelkapottabb ferencvárosi utcának ma a Ráday utca számít. Az éttermekkel, kávézókkal teletűzdelt sétálóutca árai a külföldiek vásárlásai miatt mentek fel. Dienes Krisztián, a IX. kerületi Otthon Centrum ügyvezetője szerint írek, angolok és spanyolok vesznek lakást a Ráday utcában. Nem ritka jelenség, hogy valaki turistaként vetődik először az utcába, és a nyugati szemmel alacsony árak hallatán vesz ingatlant.

Az árak természetesen itt a legmagasabbak a kerületen belül; ma már egy 30 négyzetméteres felújított lakás is 12-15 millió forintos áron cserél gazdát, azaz a négyzetméterárak a félmillió forinthoz közelednek. Ezeket a lakásokat könnyen ki lehet adni, és egy kisebbért is el lehet kérni akár havi 60-70 000 forintot.

Használtan 300 ezer fölött

A tömbrehabilitáció legsikeresebb környéke a Nagykörúton kívül az Angyal, Liliom, Páva, Bokréta utcák által határolt rész. Akik 5-6 évvel ezelőtt itt vásároltak lakást, azok jól jártak. Ezekben az utcákban a néhány éves használt lakások 300-350 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kelnek el, ami jelentős felértékelődést jelent. Ezt a rendezett lakókörnyezet mellett az is indolkolja, hogy a területen új fejlesztések - a telkek hiánya miatt - nincsenek, ezért a jó állapotban lévő lakások kínálata szűkös.

Kevésbé népszerű a Nagyvárad tér és környéke, ahol még csak most fog kezdődni a rehabilitáció. A Gát utcában nemrégiben jelentettek be egy 10 milliárdos felújítási programot. Ezen a környéken csak elszórva vannak új projektek, a kisebb lakásokat 280-320 ezer forintos négyzetméteráron értékesítik. A fejlődő részekhez tartozik a Viola utca és a Mester utca is, itt a lakókörnyezet egyelőre közel sem olyan kulturált, mint a fent említett "sikerutcákban".

Mit érdemes venni?

Természetesen nem minden lakástípus ára pörgött fel a divatos kerületekben sem. A Ferencvárosban és a szomszédos Józsefvárosban sem könnyű eladni a nagyobb, száz négyzetmétert meghaladó alapterületű lakásokat. Dienes Krisztián jó befektetési lehetőségnek tartja ezeket a felújított lakásokat, ám felhívja a figyelmet, hogy itt az elhelyezkedésnek különösen nagy szerepe van az ingatlan kiválasztásában.

A környék adottságaihoz és a belvárosban rejlő felértékelődési potenciálhoz képest alulárazottnak tűnik a Szabó Ervin könyvtár közelében lévő Mikszáth Kálmán tér és környéke. A remek hangulatú téren egy felújított 80 négyzetméteres lakás ára jelenleg 16-20 millió forint között van, azaz alig haladja meg a 200 ezer forintos négyzetméterárat.

Ha van pénzünk felújításra

Az egyetemek és a könyvtár közelsége, valamint a lakókörnyezet folyamatos javulása növekedési potenciált jelent az itteni ingatlanoknak. Ezeket a nagypolgári lakásokat havi 80-100 ezer forintért lehet bérbe adni, és jelentkezőkből a piaci tapasztalatok szerint egyáltalán nincs hiány. Így nemcsak az éveken belül várható jelentős értéknövekedés miatt érdemes itt befektetni.

Hasonlóan olcsón, 170-220 ezer forint közötti négyzetméterenkénti áron a kilencedik kerületben is vásárolhatunk. Ezek azonban - akárcsak a józsefvárosiak - általában nem felújított kisebb lakások, amelyeket nehezebb jó áron bérbe adni. A várható áremelkedésekkel így is jó üzletet csinálhatunk - persze, ha van pénzünk a kisebb-nagyobb felújításra is.