Piroska
3 °C
4 °C

Még öt forinttal drágul a benzin

2007.05.21. 13:16
A benzin ára szerdától öt forinttal drágul, a gázolajé nem változik. Az indokok között van, hogy az elmúlt héten emelkedett a nyersolaj és a finomított termékek ára és kiújultak a nigériai konfliktusok. És a forint is gyengült.

Bruttó öt forinttal drágul a motorbenzinek kiskereskedelmi ára szerdától a töltőállomásokon, tudta meg a Portfolio. Mint ismeretes, az elmúlt héten mind a nyersolaj, mind a finomított termékek árai jelentősen drágultak, köszönhetően az amerikai finomítói kapacitások kiesésének, valamint a kiújuló nigériai konfliktusoknak. Ezt tetézte a forint gyengülése is.

Mintegy nyolc százalékkal emelkedett a múlt hét folyamán a Brent típusú kőolaj jegyzésára, aminek hatására az üzemanyagok jegyzésárai is szárnyalásnak indultak. A forint gyengülése által tetézve a benzin jegyzésára hazai fizetőeszközben mérve a múlt hét folyamán mintegy 5,5 százalékot emelkedett, míg a gázolaj 3 százalék körüli mértékben drágult.

A Portfolio értesülései szerint a Mol az üzemanyagok közül a benzin árát szerdától bruttó öt forinttal emeli, a gázolajét viszont változatlanul hagyja.

A gázolaj ára ezzel már második hete marad, annak ellenére, hogy a jegyzésárak áremelést indokolnának. Így a jövő hétre már igencsak érik az emelés, amelyet a folyó hét áralakulása természetesen érdemben befolyásolhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!