Emőke
-4 °C
9 °C

Bence György: A pártoknak össze kell fogniuk

2006.04.23. 23:13
Az államháztartás rendbetételéhez úgy érdemes hozzáfogni, hogy a megalakuló koalíció maga mellé állítja a Fideszt is, véli Bence György filozófus.

A koalíció győzelme vagy a Fidesz veresége nem a kampányon múlt, véli Bence György filozófus, a Metazin.hu szerkesztője. Nem volt diadalmenet a koalíció elmúlt másfél éve, ez nem is kormányzás volt igazából, hanem felkészülés a választásokra. Az pedig, hogy Orbán Viktor gyorsan elismerte a vereséget, a kampány megszervezésén túlmutató okokra utal. A pártelnök az egység hiányára utalt többször is az esti beszédeiben. Annál azonban, hogy mihez kezd a Fidesz, sokkal fontosabb kérdés, hogy mi lesz a közeljövőben, véli Bence.

A kiigazítás

A filozófus szerint a kormány most már nem kap semmiféle türelmi időt arra, hogy a gazdasági kiigazításokat véghezvigye. Nem lehet várni az önkormányzati választásokig sem. Bence szerint mindenképpen érdemes lenne a kormánynak olyan kompromisszumos javaslatot kínálnia az ellenzéknek, amivel mellé állnak, és a hiány kiigazítása nemzeti üggyé válik. Véleménye szerint ez nem rejt kockázatot a koalíció számára, ugyanis ha a Fidesz elfogadja, az könnyebbé teszi a kiigazítást, ha nem fogadja el, abból pedig politikai előnyt lehet kovácsolni.

A Fidesznek egyébként sem feltétlenül érdemes úgy belevágnia az önkormányzati választásokba, hogy kitart azon álláspontja mellett, hogy egye meg a kormány a saját főztét. Ez most sem jött be.

Fideszes értékekkel?

A kormány feladata az, hogy olyan levest tálaljon, amelyet a Fidesz elfogadhat. A koalíciónak nyilván látványos eredményeket kell elérnie a hiány terén, ehhez pedig nagyobb lépések kellenek, nem lehet elaprózni a megszorításokat. Úgy viszont lehet csinálni, hogy az az ellenzék kedvére legyen. A filozófus szerint erre példa a német kereszténydemokrata politikus, Paul Kirchhof programtervezete, amely a szociális ellátás korlátozásával, adóemeléssel járt volna, de a rászoruló családokat mégis kivonta ez alól, olyan módon, hogy a gyermekek száma után fizetett támogatást.

A koalíciónak még a kormányalakítás előtt meg kell fogalmaznia azt az intézkedéscsomagot, amely megnyugtatja a piacot, és rendbe teszi az államháztartást, ennek pedig mindenképp érdemes nemzeti megállapodásnak lennie.

Radikalizálódás jön?

A Fidesz eddig a vártnál mérsékeltebb politikát folytatott, ráadásul most minden bizonnyal sokan vannak, akiknek nem tetszett, hogy a pártelnök ilyen gyorsan, megadóan elismerte a vereséget, így Bence szerint elképzelhető, hogy lesznek a jobboldalon olyan csoportok - akár a parlamenten belül, akár azon kívül -, amelyek szélsőjobb irányba mozdulnak el. A filozófus szerint ugyanis az, hogy a Fidesz ekkora tábort épített, azt is eredményezte, hogy nem maradt hely a szélsőjobbnak.