Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A benzinkutak ötödénél találtak hiányosságot

2006.01.26. 13:22
Egy nemrég végrehajtott soron kívüli vizsgálat alatt 224 benzinkutat ellenőriztek az Országos Mérésügyi Hivatal és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai. Mérésügyi hiányosságok miatt a vizsgált töltőállomások 20 százalékánál találtak hibát, fogyasztóvédelmi problémák miatt a kutak 28 százaléka ellen jártak el.
A Miniszterelnöki Kabinet kezdeményezésére az Országos Mérésügyi Hivatal a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggelű soron kívüli országos ellenőrizte a benzinkutakat. A vizsgálat kiterjedt az összes hitelesítendő mérőeszközre, különös tekintettel a hitelesítés érvényességére, a tanúsító jelek és ólomzárak épségére - tájékoztatta a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az Indexet.

Kevesebbet adnak

Töltőállomásonként egy dízelgázolaj- és egy 95-ös oktánszámú benzin mérő pontosságát ellenőrizték, 20 liter és 5 liter térfogatú etalonnal. A területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek munkatársai 224 üzemanyagtöltő állomás ellenőrzésében vettek részt. Fogyasztókat is érintő mérésügyi hiányosságot 45 üzemanyagtöltő állomáson, vagyis a kutak 20%-ánál találtak.

Az üzemanyagok árusítása hitelesített mérőfejekkel történik. Egy töltőállomáson például olyan mérőket találtak, melyek nem voltak hitelesíthetők. A fogyasztóvédők a 95-ös benzin adagolásakor 16 mérőfejnél (a kutak 7%-ánál), a dízelgázolajnál 11 mérőfejnél (a kutak 5%-ánál) a megengedettnél (-0,5%) nagyobb mértékű adagolási eltérést mértek. Az eltérések -0,55% és -2,0% között mozogtak. Két dízelgázolaj mérőnél a vásárló javára történt "többlet" adagolást is tapasztaltak.

A mérők ellenőrzésekor észlelt más típusú hiba, hogy a töltőpisztoly leemelésekor a számláló nem "nulla" értéket mutat. A művelet megismétlésekor a mérők egy része a helyes értékre állt vissza, másik része az előzőtől eltérő, más, helytelen értéket mutatott. Ezt a hibát több megyében is tapasztalták. A hibás mérőfejű kutakat lezáratták, a vásárlók megkárosítása miatt a töltőállomások üzemeltetőit fogyasztóvédelmi bírsággal sújtották.

Hitelesített mérők

A használatban levő gumiabroncsnyomás mérők 10%-ának, a mérlegek 11%-ának lejárt a hitelesítése. A lejárt hitelesítésű eszközök használatáért fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki.

Fogyasztókat érintő mérésügyi hiányosságok miatt 9 megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém) nem kellett eljárást indítani. Ezekben a megyékben a közös vizsgálat alá vont, összesen 62 üzemanyagtöltő állomás mindegyikénél a fogyasztóval kapcsolatba hozható valamennyi mérésre használt szerkezet, mérő és mérleg hitelesítését megfelelőnek találták. Az etalonnal mért térfogat-eltérések minden esetben a megengedett ą0,5% tűréshatáron belül voltak.

Feltüntetik az árakat

A vizsgált töltőállomásokon működő shopok az üzemanyagokhoz kapcsolódó egyéb termékek forgalmazásához szükséges működési engedéllyel minden esetben rendelkeztek. A leggyakoribb hiányosságok: nem tüntették fel az árat, nem megfelelően kezelték a vásárlók könyvét, üzletkörbe nem tartozó terméket árusítottak, magyar felirat nélküli és nem megfelelő címkék árusítása.

Az árfeltüntetésre vonatkozó jogszabály október másodikától változott meg. Eszerint az üzemanyagok közül legalább a 95-ös, a 98-as oktánszámú motorbenzin, valamint a dízelgázolaj egységárait olyan magasságban és méretben is fel kell tüntetni, hogy az a fogyasztók számára a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen. Ennek hiánya miatt csak egy esetben kellett eljárni.