Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Csökkenne a gázolaj jövedéki adója

2005.04.28. 11:45
A következő egy hétben van esély a jövedéki adó csökkentésére és a gázolaj nagykereskedelmi árképzésének megváltoztatásra - közölte a kormány a fuvarozókkal folytatott tárgyalások legújabb fordulóján. Ha meglesz a megegyezés a két fél között, akkor elmarad a bojkott és a tervezett demonstráció.
A kormány arról győzte meg a fuvarozók képviselőit, hogy a következő egy hétben esély kínálkozik arra, hogy csökkentsék az üzemanyag jövedéki adóját. Emellett lehetséges a gázolaj nagykereskedelmi árképzésének változtatása is - idézte az MTI a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető titkára a két fél közötti tárgyalás után. Az intézkedésektől a fuvarozók versenyképességének helyreállítását reméli a kormány.

Bojkott és tárgyalások

A tárgyalásokat a Gazdasági Minisztérium kezdeményezte, miután a túl magas üzemanyagárak miatt a fuvarozók több érdekvédelmi szerve bojkottal, illetve demonstrációval fenyegettek. A fuvarozók két érdekvédelmi szerve egy hete arra szólította fel tagjait, hogy külföldön tankoljanak, amíg a magyarországi üzemanyagár veszteséget okoz nekik. A Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége demonstrációkat is tervezett. A felhívás szerint, ha május 17-ig nem történnek érdemi intézkedések, akkor valamennyi magyarországi forgalmazó és termelő helynek nehezítik a megközelíthetőségét.

A fuvarozók azt javasolták a kormánynak, hogy tíz forinttal csökkentsék a jövedéki adót. Április közepén ugyanis volt egy megbeszélés a fuvarozók és a Pénzügyminiszter között, ahol a felek egyetértettek abban, hogy a tíz forintos jövedéki adó miatt bevételkiesést kompenzálja a nagyobb forgalomból származó bevétel. Mint korábban hírt adtunk róla, a jövedéki adó a benzinnél 103,6 forint, a gázolajnál 95 forint. A fix árakon kívül 25 százalékos áfa terheli az üzemanyagot.

A benzin ára az utóbbi néhány hétben jelentősen emelkedett, igaz pont egy hete kicsiny csökkenésről döntött a Mol. A 95-ös benzin 256,5 forintba, a 98-as 265,5 forintba kerül, a gázolajért pedig 249 forintot kérnek.