Emőke
-4 °C
9 °C

Négy forinttal drágul a benzin

2005.06.06. 13:42
A motorbenzin árát négy, a gázolajét hat forinttal emeli a Mol szerdán. A cég szerint a benzin 10, a gázolaj 15 forintos drágítását indokolná a világpiac.
A motorbenzin literenkénti fogyasztói árát négy forinttal, a gázolajét pedig hat forinttal emeli a Mol Rt. június 8-án, szerdán 0 órától. Az egy hónappal ezelőtt tapasztalt árcsökkenést követően az elmúlt két hét folyamán a nemzetközi olajpiacokon ismét jelentősen emelkedtek az árak.

A Mol az emelés fő okának azt nevezi, hogy a világszerte dinamikusan növekvő fogyasztással a kőolaj-kitermelés és a finomítók termék-kibocsátása nem tudott lépést tartani, valamint hogy a legfontosabb felhasználói térségekben az igényekhez viszonyítva alacsonyak a készletek.

Többel kellene

Május közepe óta a Brent típusú kőolaj jegyzésára közel 13 százalékkal, hordónként több mint 6 dollárral emelkedett. Ugyanezen időszakban a motorbenzin jegyzésára mintegy 10 százalékkal, tonnánként közel 40 dollárral, a gázolajé 17 százalékkal, közel 80 dollárral nőtt, melynek hatását tovább fokozta a forint közel 5 százalékos gyengülése a dollárhoz viszonyítva. E piaci változások Magyarországon pillanatnyilag a motorbenzinnél literenként közel 10, a gázolaj esetében pedig több mint 15 forintos hazai fogyasztói áremelést indokolnának - a Mol közleménye szerint.

A Mol a világpiaci árak hatását - az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a fogyasztás alakulásának folyamatos figyelemmel kísérése mellett - a belföldi üzemanyagárakban csak bizonyos fokozatossággal érvényesíti, abban az esetben, ha az elmúlt hetekben tapasztalt igen magas árszint tartósnak bizonyul.

A nagykereskedelmi ár változása következtében a 2005. június 8-án 0 órától érvényes fogyasztói árak úgy változnak, hogy a 95-ös ólmozatlan benzin litere 260,50 forintba, a 95-ös keverék benzin 263,50 forintba, a 98-as ólmozatlan benzin 269,50 forintba, a diesel gázolaj pedig 250,00 forintba kerül majd.