Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Nem lesz benzin Magyarországon?

2004.07.23. 08:06
A Mol szerint szinte biztos, hogy nem lesz baj, a Jukosz azonban augusztustól képtelen lesz kőolajat szállítani. A szibériai olajmezők miatt szintén nem aggódik a magyar társaság.
A Mol nem aggódik a Jukosz azon bejelentése miatt, hogy az orosz olajtársaság a likviditáshiány miatt augusztus közepe után képtelen lesz eleget tenni a szerződésekben rögzített olajexport-kötelezettségeinek.

Szinte biztos

Mint azt a társaságnál a Napi Gazdaság kérdésére elmondták, ha a csőd szélére került Jukosz valóban le is állna az olajszállításokkal, mivel az oroszoknak létérdeke a fekete arany eladása szinte biztos, hogy valaki azonnal a társaság helyére lépne. A Mol ezért nem is készített vészforgatókönyvet a Jukosz-szállítások leállásának esetére.

Úgyszintén nem aggódik a nyugat-szibériai olajmező sorsa miatt a magyar társaság. A lelőhely és az ott található eszközök ugyanis egy közös vállalat tulajdonában vannak, a Jukoszhoz csak tulajdonosi szinten kötődnek, a társaságban ötven-ötven százalékos részesedéssel bír a magyar és az orosz cég.

Az olajmezőn semmit nem érzékelni a Jukosz körüli hercehurcából, a munka zavartalanul folyik. Ennél fogva a legrosszabb ami történhet, hogy a Jukosz tulajdona más társaságra vagy az államra száll át, ám ez a kitermelés folytonosságát és a Mol helyzetét nem befolyásolja.