Szilárda
0 °C
6 °C

Tankolni is lehet az üdülési csekkel

2006.01.11. 14:44
Minden 30 ezer forint értékű üdülési csekk-tömbben két 5 ezer forint értékű, üzemanyag vásárlásra is felhasználható csekk lesz február közepétől. A csekkeket a Mol-kutaknál lehet beváltani.
A Mol Rt. és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) megállapodást írt alá arról, hogy az üdülési csekket február közepétől a Mol töltőállomásain üzemanyag vásárlásra is felhasználhatják az emberek. Karácsony Mihály, az MNÜA elnöke az aláírást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: 2005-ben 11,85 milliárd forint értékű üdülési csekket adtak el Magyarországon, ebből december végéig 8 milliárd forint értékűt váltottak be. Egy évvel korábban 7,5 milliárd forint értékű csekket adtak el. Nőtt a csekktulajdonosok száma is: míg 2004-ben 291 ezren használtak csekket, addig tavaly már mintegy 500 ezren.

Az alapítvány minden 30 ezer forint értékű üdülési csekk-tömbbe elhelyez két 5 ezer forint értékű, üzemanyag vásárlásra is felhasználható csekket. Ha valaki kevesebb értékű benzint vesz, mint a csekk névértéke, akkor nem kap vissza készpénzt. Üzemanyagvételre azonban csak a szövegesen megjelölt két csekket lehet felhasználni, igaz, akár egyszeri tankolásra is.

A vállalatok üdülési csekket a mindenkori minimálbérrel megegyező, jelenleg 62 500 forint értékben vásárolhatnak az alapítványtól adó- és járulékmentesen egy-egy dolgozójuknak. Móri Zoltán, a Mol üzletfejlesztési és kereskedelmi igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a megállapodástól azt várják, hogy az idén 3-4 millió liter üzemanyagot értékesítenek csekkek ellenében, s ebből a mostani árakat figyelembe véve mintegy 1 milliárd forint bevételük származik. A Mol a beváltott csekkek után forgalmi jutalékot fizet az alapítványnak, ennek mértékét azonban nem árulták el. Az elnök annyit mondott, hogy a kiindulási alap a kereskedelmi szálláshelyek után fizetendő 6 százalékos mérték volt.

Az elmúlt évben nagyrészt a jutalékokból, kisebb részt a vagyon hasznosításából és magánemberek befizetéséből mintegy 1,5 milliárd forint haszna származott az alapítványnak, amit a szociálisan rászorultak, munkahellyel nem rendelkezők üdültetésére fordított. Az idén ez az összeg eléri a 2,3 milliárd forintot. Az elnök közölte: ha más olajtársaságok is megkeresik az alapítványt, tárgyalnak velük.