Mátyás
-6 °C
1 °C

Most csökken a benzin ára

2005.09.20. 14:26
A benzin nagykereskedelmi ára három forinttal csökken, a gázolajé nem változik. Októberben újabb árcsükkenés lehet, ezúttal a kisebb áfakulcs miatt.
A Mol szerdától három forinttal csökkenti a benzin nagykereskedelmi árát, a gázolajé nem változik. Az MTI-nek piaci szakértők elmondták, hogy a nagykereskedelmi ár mérséklése minden bizonnyal hat a kiskereskedelmi árra is, és így a kutaknál a 95-ös benzin ára mintegy 280 forint lesz, a 98-asé pedig 290 forint körül alakul.

A kereslet-kínálati viszonyoknak megfelelően a különböző kutaknál több forintos eltérés lehet az üzemanyagok árában. Az egyes kutak részben annak megfelelően alakítják ki áraikat, hogy a 15 kilométeres körzetükben lévő más kutak mennyiért adják a benzint, illetve a gázolajat.

Az üzemanyag kiskereskedelmi ára október 1-jén ismét csökkenhet, amennyiben a nemzetközi piacokon nem történik jelentősebb változás. Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítását, a normál áfakulcs 25-ről 20 százalékra csökkentését. A törvénymódosítás, amelyet a parlament szinte egyhangúan fogadott el az üzemanyagoknál október 1-jén lép hatályba.

A kőolajtermékek esetében a jövő január elsejéről előrehozott áfa csökkentést a Mol Rt. korábbi ígérete szerint "a Magyar Országgyűlés által elfogadandó jogszabály-módosítás hatálybalépésével egy időben fogja érvényesíteni". A Mol akkori becslése szerint a benzin és a gázolaj áfa-kulcsának 25-ről 20 százalékra csökkentése mintegy 10-12 forint fogyasztói ár csökkenéshez vezethet.