Auguszta
-7 °C
0 °C

A szomszédban is drága a benzin

2006.07.03. 06:40
A mostani üzemanyagár-növekedés a vám- és pénzügyőrség megítélése szerint nem befolyásolja számottevően a beindult kedvező folyamatokat; a legális forgalmazás a várakozásoknak megfelelően, 11-12 százalék körül növekszik. Nem csábítanak illegális ügyködésre a szomszédos országok sem - jósolják -, hiszen az ottani üzemanyagárak még az emelés után sem térnek el jelentősen a hazaiaktól.
A hazai fizetőeszköz folyamatos gyengülése miatt drasztikusan - öt, illetve hét forinttal - drágultak a napokban az üzemanyagok; a benzin ára itt-ott már eléri a kritikusnak tartott 300 forintot, a dízelé durván 15-tel marad ez alatt. Összehasonlításképpen: tavaly június végén - egy erőteljes drágulási folyamat közepén - a 95-ös benzin literjét még 262,5, a dízelolajét 254 forint körül adták a Mol-kutaknál. Az új árakat látva felmerülhet a gyanú, hogy újból lábra kap a nagy erőfeszítésekkel visszaszorított üzemanyag-csempészés.

Nincs veszélyben a büdzsé

Mint ismert, tavaly már olyan mértéket öltött az illegális benzin-, gázolaj-forgalmazás és -felhasználás, ami már a költségvetési bevételi előirányzatok teljesítését is veszélyeztetni látszott. (Az államháztartási bevételek közül a harmadik legnagyobb tételnek, a jövedékiadó-bevételnek mintegy 63 százalékát az üzemanyagok szabad forgalma után befizetett jövedéki adók biztosítják.) Az illegális üzemanyaggal történő visszaélések volumenét jól érzékelteti, hogy a leginkább fertőzött észak-alföldi térségben több benzinkút már a bezárást fontolgatta, mivel olyan csekély volt a forgalmuk, hogy a vállalkozást gazdaságosan nem lehetett működtetni.

Adótartalom
Továbbra is számottevő a hazai üzemanyagok árában az adótartalom. A 95-ös benzin esetében - 300 forintos fogyasztói árral számolva - 52 százalékot tesz ki, nettó 143,4 forintos ellenérték mellett. A dízelolaj árában pedig 48 százalékos az adótartalom - 285 forintos kútárt figyelembe véve. Érdekes megfigyelni, hogy a nettó ellenérték szinte azonos a két üzemanyagfajta esetében; a dízel kezdi utolérni a benzint. Ez jelzi, hogy világszerte mind nagyobb tért hódítanak a dízeles gépkocsik, s ennek megfelelően a piaci ár is növekszik.

A vám- és pénzügyőrség rendkívüli intézkedéseket vezetett be, gyakoribbá váltak az ellenőrzések a határ közelében. A következetes szigor nyomán szinte azonnal érzékelhetően növekedett a térségben a legális üzemanyag-forgalmazás. A mostani üzemanyagár-növekedés a vám- és pénzügyőrség megítélése szerint nem befolyásolja számottevően a beindult kedvező folyamatokat; a legális forgalmazás a várakozásoknak megfelelően, 11-12 százalék körül növekszik. Nem csábítanak illegális ügyködésre a szomszédos országok sem - jósolják -, hiszen az ottani üzemanyagárak még az emelés után sem térnek el jelentősen a hazaiaktól, a kis árkülönbség pedig nem teszi gazdaságossá az ezekbe az államokba irányuló benzinturizmust. Ukrajna kivétel a maga rendkívül alacsony áraival, ám ezen a határon továbbra is megmarad a szigorú ellenőrzés.

A lakossági fogyaztásban visszaesés már elképzelhető

Bár a benzin és a gázolaj "árrugalmatlan" termék, elképzelhető, hogy a forint euróhoz és dollárhoz viszonyított értékcsökkenéséből adódó további áremelések már meggondolásra késztetik az autótulajdonosokat, kevesebbet használják járművüket, ez viszont az üzemanyagok, elsősorban a benzin forgalmának a csökkenését eredményezheti. A gázolaj esetében nem számítanak érzékelhető visszaesésre a szakemberek, mivel a vasúti és a vízi szállításban felhasznált gázolaj jövedéki adója 100 százalékban, a mezőgazdaságban felhasználté 80 százalékban visszaigényelhető. Az építőipar - ezen belül elsősorban az autópálya-építés - üzemanyagigénye továbbra is jelentős marad, így az itt felhasznált mennyiség gyakorlatilag biztosítja az üzemanyagok utáni jövedéki adó ütemes befizetését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!