Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Újabb hat forinttal lesz olcsóbb a benzin

2006.08.21. 13:29
A Mol a múlt heti hat forint után szerdától ismét hat forinttal csökkenti a benzin árát. A kutakon 15-20 forintos különbségek is lehetnek, így az olcsóbb helyeken a 290 forint alá kerül a benzinár, de a drágábbakon még mindig 300 forint fölött tankolhatunk. A gázolaj ára nem megy lejjebb.

A jegyzésárak mozgása alapján kisebb csökkentésre lehetett számítani, a Portfolio.hu forrásaitól származó információk alapján azonban újra jelentős mértékben, bruttó 6 forinttal viszi le a Mol a benzin kiskereskedelmi árát szerdától. (Ennyivel csökkent a múlt héten is a kiskereskedelmi ár.) A 95-ös üzemanyag átlagos értékesítési ára így még tovább csúszik a lélektanilag fontos 300 forintos szint alá. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.

Meglepően olcsó

A múlt heti olajpiaci folyamatok alapján még a forint jelentős gyengülése mellett is várható volt a csökkentés. Elemzők ugyanakkor azt mondják, a bruttó 6 forintos mérték mégis meglepetésnek számít.

A gázolaj árának változatlanul hagyása nem volt váratlan, hiszen a benzin és a gázolaj jegyzésárai az elmúlt időszakban jelentősen eltértek. Mialatt a benzin forintban kifejezett jegyzésára csaknem három hónapos mélyponton tartózkodik, addig a gázolajé a március-áprilisi jelentős emelkedés óta közepesen szűk sávban mozog.

95-ös 290 alatt

A benzinkutakon továbbra is 15-20 forintos eltérések lehetnek, ami azt eredményezheti, hogy az olcsóbb állomásokon literenként már 290 forintnál alacsonyabb árakon is tankolhatunk 95-ös benzint. A legdrágább kutakon viszont a 95-ös még szerdától is 300 forint fölötti áron lesz kapható - hacsak lélektani okokból nem csökkentik a Mol által alkalmazottnál 1-2 forinttal nagyobb mértékben az árakat.

Az olajárakra kedvezően hatott - vagyis azok csökkenését eredményezte - a múlt héten életbe lépett közel-keleti tűzszünet. Ellentétes hatása volt viszont annak, hogy a BP-nek a csövek korróziója miatt le kellett állítania az alaszkai kitermelést, akárcsak azoknak a kilátásoknak, hogy Irán nem kíván lemondani nukleáris programjának folytatásáról.