Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ismét árat csökkent a Mol

2006.09.25. 13:09
A Mol folytatja nagykereskedelmi üzemanyagárainak csökkentését: szerdától a benzin és a gázolaj is 4 forinttal lesz olcsóbb. A júliusi, 300 forint fölötti rekord óta összesen 42 forintot engedett az árból a Mol. A 95-ös benzin ára 260 forint alá kerülhet az olcsóbb kutakon.

Mind a benzin, mind a gázolaj esetében 4 forinttal csökkenhet szerdától a kiskereskedelmi ár a hazai kutaknál - tudta meg a Portfolio.hu. Az árcsökkenést a világpiaci jegyzésárak folytatódó visszaesése teszi lehetővé.

A múlt héten az az olajárak csökkenésével párhuzamosan mind az irányadó benzin, mind a gázolaj világpiaci ára folytatta a hetek óta tartó esést, előbbi 4,2, míg utóbbi 3,4 százalékkal csökkent. Ennek következtében a július közepi csúcs óta 36, illetve 23 százalékkal estek a nemzetközi jegyzésárak.

Áresés: minden összejátszik

A Portfolio.hu szerint fordulatnak egyelőre nem látszik jele a piacokon. Az olajárak csökkenéséért elsősorban a geopolitikai kockázatok háttérbe szorulása és az utazási szezon befejeződése a felelős. Segíti a tarifák árának mérséklődését az is, hogy a hurrikánszezon keménysége elmarad a várttól, a készletek viszonylag magas szinten vannak, valamint az is, hogy az OPEC nem csökkentette a kitermelési kvótát.

Az üzemanyagok árának emelkedése rövid távon nem is várható a Portfolio.hu elemzői szerint. Fordulatra csak akkor számítanak, ha az olaj ára ismét felfelé veszi az irányt, amire a szezonális tényezők következtében a téli időjárás beköszöntével kerülhet sor.

Benzin 260 alatt

A 95-ös benzin az olcsóbb kutakon hétfőn 260-264 forintba került, így az újabb árcsökkentéssel biztosan 260 forint alatt lesz ezeken a helyeken a benzin ára. A hét végén ugyanakkor internetes információk szerint még 280 forint fölötti benzinárral is találkozhattak az autósok, vagyis az árolló mostanra húsz forint fölé emelkedett.

A gázolaj ára nagyjából továbbra is megegyezik a 95-ös benzinével, bár néhány töltőállomáson már most is olcsóbb volt 260 forintnál. Ezeken a helyeken 252-256 forintos gázolajár várható szerdától, de az olaj még a legdrágább helyeken sem kerül 280 forintba.

A további árváltozásokra a forint árfolyamának alakulása is döntő hatással lehet. Ha a jegybanki kamatszint emelkedik, és a múlt héten a zavargások miatt meggyengült forint visszaerősödik, a jövő héten folytatódhat az árak csökkentése. A forint tartós gyengesége ugyanakkor megszakíthatja a hetedik hete tartó árcsökkenést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!