Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ismét ócsul a benzin

2006.10.09. 14:47
Szerdától 3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin árát a Mol. A gázolaj ára most nem változik. Két hete 4, augusztus eleje óta csaknem ötven forinttal lett olcsóbb a benzin. Egyes kutakon elérhetjük a 250-es literenkénti árat.

Piaci források szerint szerdán három forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A gázolaj ára ezen a héten nem változik, marad a 265-270 forint körüli átlagos szinten. Az olajtársaság legutóbb két hete változtatott az árain, akkor a benzin és a gázolaj is 4-4 forinttal lett csekélyebb.

A most szerdai árcsökkentést követően a kutaknál 260 forint - itt-ott egy-két forinttal annál is alacsonyabb - körüli átlagos benzinár várható. Internetes adatbázisok szerint az olcsóbb kutakon már most 255 forint körüli árakon vehető a 95-ös, így ezeken a helyeken a 250 forintos literenkénti ár is elérhető lesz. A drágább helyeken viszont most még 275 forint fölött van a 95-ös, így azokon talán még a 270 forintos árszintet sem fogják áttörni.

A piacon a korábban csúcsokat elérő nemzetközi jegyzésárak további mérséklődésével magyarázzák az árváltozásokat. A világpiaci árat befolyásolja, hogy a késztermékkészletek továbbra is magasak, míg a magyarországi tarifákra a forintárfolyam is hatással van.

Mivel a forint a múlt héten gyengélkedett, elmaradt az árcsökkentés. A hét végére azonban magára talált a magyar pénz - az erősödés tartósnak tűnik, az euró ára a 271-272 forint között sávban mozgott pénteken délután és hétfőn délelőtt is.

A Portfolio.hu elemzése emlékeztet arra, hogy a benzin jegyzésára ezen a héten egy, a múlt héten 4,2 százalékkal csökkent dollárban, 1-1 százalékkal forintban számolva. Az áresés lassulása nagyrészt a nyersolaj piacán tapasztalható folyamatokkal magyarázható, főleg azzal, hogy az OPEC fontolgatja a kitermelési kvóta csökkentését.