Adalbert
15 °C
21 °C

Mégsem lesz benzinadó

2004.11.03. 15:55
Az Országgyűlés a jövő évi adótörvényekhez beadott módosításokról döntve leszavazta a "benzinadó" kivetését kezdeményező javaslatot. Az Index által a múlt héten felfedezett kezdeményezés minden csepp behozott üzemanyagot számon tartott volna. Most az indítványért senki nem vállalja a felelősséget, az Országgyűlés gazdasági bizottsága és a Pénzügyminisztérium egymásra mutogat.
A gazdasági bizottság által 2004. október 26-án 316.-os szám alatt benyújtott módosító indítvány vám és közterhek kivetését javasolta minden Magyarországra érkező közúti jármű üzemanyagtartályának tartalmára. A kezdeményezés kedden megbukott a Parlamentben. 358 nem mellett csupán 3 igen szavazatot kapott, 3 tartózkodás mellett.

Az ötlet kidolgozói szerint tarthatatlan állapot, hogy a határok közelében élők és az ország útjait koptató teherautók olcsó külföldi üzemanyagot tankolnak. A javaslat ismeretlen kidolgozói indoklásukban részletesen levezetik, hogy az általuk megvizsgált évben emiatt alighanem 120 milliárd forint bevételtől esett el az ország.

Az indoklás 2001-es üzemanyagárakat citál, pedig azóta már Ausztriában is olcsóbb a benzin és a gázolaj. Vagyis ha az ötletgazdák alaposabban dolgoznak, a Nyugat felől érkezőket a táblázatba felvéve újabb kiesett milliárdokat lehetett volna felfedezni. A magyar adóbevételek meglátásuk szerint minden külföldi tankolással csökkennek.

'Vifil liter benzin imtank, bite?'

A megbukott javaslat szerint naponta az első belépésnél a teherautók 200 liternyi, a személyautók 10 liternyi üzemanyagot hozhattak volna be szabadon. A kvóta feletti minden liter után viszont vámot, jövedéki adót, készletezési díjat és áfát kellett volna fizetni, mégpedig valamennyi határunkon.

Az ilyen közterhek üzemanyagfajtánként és literenként számított pontos összegét a Vám- és Pénzügyőrségtől szerettük volna megtudni. Ezt lassan egy héttel ezelőtt tudakoltuk először a hivatal sajtóosztályán, mindmáig hiába. A nevezetes javaslat különben literenként 120 forintos bevétellel számolt.

Hiányos szövegértés

A gazdasági bizottság által csomagban benyújtott javaslat érvként citált egy uniós szöveget, ám azt a készítők valószínűleg félreértették. A "10 liter" kifejezés valóban szerepel benne, mégpedig a harmadik (nem uniós) országból pótkannákban hozott üzemanyag mennyisége lehet legfeljebb ennyi. Egy sorral előbb ott áll, hogy a gyári tank tartalma mindenképpen szabadon behozható az EU területére.

Ilyen körülmények között természetesen felmérhetetlen következményekkel, uniós eljárással, a határokon kialakuló képtelen állapotokkal járt volna a belépő autók tankjának bogarászása.

Átsiklott a csomaggal

Az Index a 316-os javaslat felfedezése óta próbálta kideríteni, hogy ki volt a valódi ötletgazda. A gazdasági bizottság múlt heti ülését vezető Podolák György alelnök szerint ha az irat egyéni képviselői indítvány lett volna, akkor rögtön a szemétben végzi.

A szocialista politikus szerint csakis megbízható forrásból, számos további indítvánnyal közös csomagban kaphatták a javaslatot, és csupán ezért nem sikerült időben kiszűrni.

Szerencsésen megbukott

Podolák György még a keddi szavazások előtt elmondta lapunknak, hogy az indítvány semmilyen támogatást nem élvez, és az ilyen képtelen ötletek megállítására valók a szakmai viták. A bizottsági alelnök csaknem bizonyosra vette, hogy az indítvány eredetileg a Pénzügyminisztériumból jött.

A minisztérium sajtóosztálya kérésünkre a tárca illetékes főosztályától megtudakolta, hogy az eredeti javaslat semmiképpen nem keletkezhetett a tárca berkein belül. Ennek ellenére járt náluk korábban, ismerik, de mivel képtelenségnek tartották, semmilyen támogatást nem tudtak adni hozzá. A minisztérium adatai szerint amúgy a gazdasági bizottság szerepelt kezdeményezőként.

Más nem írhatja alá

Az Index megkísérelte elérni Puch Lászlót, a gazdasági bizottság elnökét, akinek az aláírása a bizottság által benyújtott többi indítványhoz hasonlóan a 0361-os irat alján is szerepelt. Az elmúlt hét leforgása alatt a gazdasági bizottság szinte minden tagjával sikerült beszélnünk, csak pont az elnökkel nem. Mint megtudtuk, Puch László a múlt hét keddi bizottsági ülésen betegsége miatt nem vett részt.

Megkérdeztük az Országgyűlés Hivatalát arról, egy-egy irat aljára hogyan kerülhet valakinek az aláírása. Mint megtudtuk, nem létezik olyan, hogy a távollevő személynek más másolja az iratra a nevét. Az adott indítvánnyal kapcsolatban a gazdasági bizottság kabinetje annyit közölt, hogy a szakmai hátteret bizonyosan a Pénzügyminisztérium adta.