Auguszta
-4 °C
2 °C

Nem várható nagy benzinármozgás

2005.11.30. 13:00
A diszkont benzinkutak néhány hete jóval olcsóbban adták a benzint, mint a céges kutak. Mostanra néhány forintra csökkent a különbség.
A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az olajpiacot és az üzemanyagárakat tekintve viszonylag nyugodt hetek-hónapok következnek - mondta Varga István, a Shell Hungary Rt. vezérigazgatója.

Az elmúlt év, illetve hónapok változásairól elmondta: jelentősen nőtt a kőolaj, illetve a késztermékek ára. Részben az ázsiai igények növekedése, részben az iraki háború és egyéb világpolitikai bizonytalanságok miatt, és felhajtották az árat a természeti katasztrófák és a spekulációs befektetések is. A kőolaj kitermelés és a termék-előállítás területén kevés szabad kapacitás maradt, így az idén a csúcsidőszakban az olaj hordónkénti ára megközelítette a 70 dollárt, a késztermékeké pedig tonnánként 800 dollár fölé emelkedett.

Piac és áfa

Azóta az olajár 50 dollár körülire mérséklődött, és a termékárak is jelentősen estek. Az olajár csökkenésében az is szerepet játszott, hogy e területről a profitrealizálás és más befektetések előnyben részesítése miatt jórészt kivonultak a befektetési és egyéb alapok, és kevesebb a bizonytalansági tényező is. Az áralakulására jellemző, hogy míg az idén szeptemberben a rotterdami piacon egy tonna benzinért 800 dollárnál is nagyobb összeget kértek, addig napjainkra az ár 500 dollár közelébe csökkent. A gázolajé szintén jelentősen esett, jelenleg 490-520 dollár között van tonnánként.

A termékárakra hatott az is, hogy októbertől 5 százalékponttal csökkent az üzemanyagok áfája. Az árváltozásra reagált a piac is, míg korábban a diszkont kutak jelentősen olcsóbban adták az üzemanyagot, addig napjainkra ez a különbség minimálisra, egy-két forintra csökkent. Mindebben szerepet játszik az is, hogy a márkázott kutak felvették a kesztyűt, a diszkont kutak közeli töltőállomásaikon árat csökkentettek, s nem hagyták, hogy az alacsonyabb ár miatt elpártoljanak tőlük az autósok.

A Shell jelenleg 184 kutat üzemeltet Magyarországon, piaci részesedése 22 százalék. Jövőre 2-3 új kút építését tervezi: egy zöldmezős beruházás keretében létesülő kút bekerülési költsége 200-300 millió forint.

Kerékgyártó Péter, a Shell Hungary kiskereskedelmi üzletágvezetője közölte: a magas üzemanyagárakra való tekintettel a Shell elindít egy tanácsadó programot. Ennek során olyan információkkal látják el az autósokat, amelyek figyelembe vételével hatékonyabban autózhatnak, s üzemanyagot spórolhatnak meg. Ha például egy autós minden tanácsot figyelembe vesz, rendszeresen szervizeli gépkocsiját, beállíttatja motorját, és a keréknyomást is gyakran ellenőrzi, akkor akár 8-10 százaléknyi benzint vagy gázolajat is megspórolhat.