Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint drágul a benzin

2007.05.07. 12:56
Történelmi csúcs közelében jár a benzin nemzetközi jegyzésára. A Mol szerdától négy forinttal emeli a 95-ös nagykereskedelmi árát, a gázolajé egyelőre nem változik, tudta meg a Portfolio.hu.

Bruttó négy forinttal emeli szerdán 0 órától a benzin nagykereskedelmi árát a Mol Magyarországon, miközben a gázolajé nem változik, tudta meg a Portfolio.hu. A kutaknál hasonló mértékű árnövekedésre számíthatnak az autósok.

Az áremelésre a benzin jegyzésárának múlt heti növekedése alapján számítani lehetett, a mértékek a történelmi csúcs közelébe erősödtek. A nemzetközi piacokon legutoljára tavaly nyáron voltak hasonlóak a szintek, akkor a hazai kutaknál háromszáz forint körül kellett fizetni az üzemanyagért, amitől jelenleg csak a dollár euróval szembeni gyengülése, valamint a forint euróval szembeni erősödése menti meg az autósokat.

A tengerentúlon immár 12. hete ismét csökkenő benzinkészlet adatok láttak napvilágot a héten, amelynek következtében tovább emelkedtek a nemzetközi üzemanyag-jegyzésárak. A héten ugyan mérsékeltebb, 1,5 százalékos emelkedést mutatott a nemzetközi piacon a benzin jegyzésára, amely a forint dollárral szembeni gyengülése következtében hazai fizetőeszközben kifejezve 2,3 százalékos emelkedést jelent.

Hasonló árcsúcs a gázolaj esetében nem tapasztalható, aminek elsősorban az az oka, hogy jelentős finomítói kapacitások álltal le az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban, amelyek nagyobb arányban állítanak elő benzint, mint gázolajat. A benzinár emelkedésével párhuzamosan a benzinárrések is jelentősen kitágultak az elmúlt hetekben, és az év eleji mélypontról a gázolajárrések duplájára emelkedtek.