Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Megint drágul a benzin

2007.05.07. 12:56
Történelmi csúcs közelében jár a benzin nemzetközi jegyzésára. A Mol szerdától négy forinttal emeli a 95-ös nagykereskedelmi árát, a gázolajé egyelőre nem változik, tudta meg a Portfolio.hu.

Bruttó négy forinttal emeli szerdán 0 órától a benzin nagykereskedelmi árát a Mol Magyarországon, miközben a gázolajé nem változik, tudta meg a Portfolio.hu. A kutaknál hasonló mértékű árnövekedésre számíthatnak az autósok.

Az áremelésre a benzin jegyzésárának múlt heti növekedése alapján számítani lehetett, a mértékek a történelmi csúcs közelébe erősödtek. A nemzetközi piacokon legutoljára tavaly nyáron voltak hasonlóak a szintek, akkor a hazai kutaknál háromszáz forint körül kellett fizetni az üzemanyagért, amitől jelenleg csak a dollár euróval szembeni gyengülése, valamint a forint euróval szembeni erősödése menti meg az autósokat.

A tengerentúlon immár 12. hete ismét csökkenő benzinkészlet adatok láttak napvilágot a héten, amelynek következtében tovább emelkedtek a nemzetközi üzemanyag-jegyzésárak. A héten ugyan mérsékeltebb, 1,5 százalékos emelkedést mutatott a nemzetközi piacon a benzin jegyzésára, amely a forint dollárral szembeni gyengülése következtében hazai fizetőeszközben kifejezve 2,3 százalékos emelkedést jelent.

Hasonló árcsúcs a gázolaj esetében nem tapasztalható, aminek elsősorban az az oka, hogy jelentős finomítói kapacitások álltal le az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban, amelyek nagyobb arányban állítanak elő benzint, mint gázolajat. A benzinár emelkedésével párhuzamosan a benzinárrések is jelentősen kitágultak az elmúlt hetekben, és az év eleji mélypontról a gázolajárrések duplájára emelkedtek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!