Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Most már biztos a 300 forint fölötti benzinár

2006.07.03. 16:00
A forint gyengébb, mint valaha, a benzin drágább a Katrina utáni csúcsnál. Az eredmény: a Mol újra emel, és a nyolcforintos plusz már a kutak többségénél 300 forint fölé lökheti a benzinárat.

Szerdán újra emeli árait a Mol - tudta meg a portfolio.hu. A múlt heti 5 forint után ezen a héten újabb 8 forinttal nő a 95-ös benzin literenkénti ára a töltőállomásoknál, a gázolaj pedig a múlt heti 7 után újabb 7 forinttal drágul. Ez azt jelenti, hogy a kutak többségénél a lélelktani 300 forintos ár fölé megy a benzin ára.

Forint is, benzin is

A múlt héten még a forint gyengülése miatt volt szükség az emelésre, a kész benzin tőzsdei ára csökkent. Azóta viszont a kőolajéval együtt a benzin tőzsdei ára is emelkedett, sőt rekordszintet ért el. Az utolsó nagy kiugrást a benzinárban a múlt ősszel a Katrina hurrikán pusztítása nyomán kiesett amerikai finomítókapacitás okozta: ehhez képest most ennél magasabbra került a jegyzésár.

A gazdasági tárca uniós kötelezettségének eleget téve folyamatosan vizsgálja az üzemanyagok piaci árát. A minisztérium éppen ma tette közzé a legfrissebb - Brüsszelnek is megküldött - adatokat, amelyek szerint június 30-án pénteken Magyarországon átlagosan 297,3 forintba került egy liter 95-ös benzin az egy héttel azelőtti 292,60 forint után. Azaz a tárca eredményei azt mutatják, hogy az öt forintos Mol-emelés szinte teljesen átjött a fogyasztói árakba. Noha valószínűsíthető, hogy az éles piaci versenyben a kutak akár nyereségük egy részének feláldozásával is megpróbálták, megpróbálják a lélektani 300 forint alatt tartani az árat, erre a mostani nyolcforintos emelés után a legtöbb kút már valószínűleg nem lesz képes.


Benzinár itthon és a tőzsdén, kattintson a nagyításhoz!

Különösen, ha nem csökken érdemben a kész benzin ára, ami a Mol üzletpolitikájában meghatározó szerepet játszik: a legtöbb magyarországi forgalmazót ellátó olajcég ugyanis partnerei szerint annak megfelelően alakítja a nagykereskedelmi árakat - jogosan, tették hozzá korábban az Indexnek -, hogy milyen árszinttől nem éri meg tőle vásárolni, hanem jobb vállalni a külföldi beszerzés és szállítás költségét. A kész benzin tonnánkénti ára azonban az elmúlt két hétben több mint 50 dollárral lett magasabb, a múlt hét végére elérte a 744 dollárt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!