Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Csökkenhet az üzemanyag adója

2003.07.15. 09:35
Becslések szerint évente 12-30 milliárd forintnyi adóbevételtől esik el az állam a túl magas benzinárak miatt. Az összes szomszéd országban, még Ausztriában is olcsóbban lehet tankolni, mint nálunk. A benzinturizmust adócsökkentéssel és rendészeti eszközökkel szorítaná vissza a pénzügyminisztérium.
A benzinturizmus visszaszorítása érdekében a pénzügyi tárca nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy jövőre csökkentsék az üzemanyagokat terhelő adók mértékét - értesült a Magyar Hírlap. A napilapnak nyilatkozó pénzügyminisztériumi szóvivő szerint gondolkoznak ilyen javaslaton is a jövő évi költségvetés előkészítésekor.

A térségben nálunk a legdrágább a benzin

A Magyar Hírlap hétfői száma szerint a magas hazai adók miatt az összes környező országhoz képest hazánkban a legmagasabb a benzin és a dízel gázolaj ára. Még Auszriában is olcsóbban lehet tankolni, mint nálunk, a keleti szomszédainknál pedig két-háromszor kevesebbe kerül az üzemanyag.

A 95-ös benzin például Ukrajnában 146, Romániában 58 forinttal olcsóbb literenként, mint nálunk. Romániába akár ötven-hatvan kilométert is érdemes autózni, nagyobb méretű tankkal rendelkező gépkocsik esetében még ekkora távolságot megéri megtenni. Ukrajnába még messzebbről is el lehetne indulni, hiszen az ottani ár harmada a hazainak.

Szerdán ismét emelkednek az árak

A Mol hétfőn jelentette be, hogy ismét emeli árait. Ezúttal literenként öt forinttal drágul a benzin, hárommal a gázolaj. A döntést a Mol a nemzetközi olajárak emelkedésével indokolta.

A Magyar Ásványolaj-szövetség szerint a magyarok benzinturizmusa évente harmincmilliárd forintnyi áfa- és fogyasztásiadó-bevételtől fosztja meg a magyar államot. A PM is ismeri ezt a becslést, mondta Máté Dániel szóvivő a Magyar Hírlapnak, hozzátéve, hogy ők az adókiesést 12-30 milliárd forint közé teszik.

A PM szerint nem elég az adócsökkentés

Egyes határszakaszokon csökkenteni lehetne a benzinturizmust az adók mérséklésével, ám az ukrán és a román feketeimportot a hatalmas adókülönbség miatt kizárólag adócsökkentéssel nem lehet visszaszorítani - tette hozzá a PM szóvivője. Ezzel kimondatlanul arra utalt, hogy itt rendészeti eszközökkel lehetne felszámolni az üzemanyagok illegális behozatalát.