Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Harmincmillárdos kárt okoz a dízelturizmus

2003.10.15. 10:31
Aa fuvarosok nagy ívben kerülik a hazai benzinkutakat: annyira drága a gázolaj, hogy inkább külföldön tankolnak. Mindez harmincmilliárd forint kiesést okoz a magyar államnak, írja a Magyar Hírlap. Úgy tűnik, a korábbi ígéretekkel ellentétben, jövőre sem csökkentik a gázolaj árát.
Augusztusban ígérte azt a Pénzügyminisztérium, hogy január elsejétől öt forinttal csökken a benzin ára, írja a Magyar Hírlap. Ezt a jövedéki adó csökkentésével akarták elérni. A közúti fuvarozói érdekképviseletek kevesellték ugyan a csökkenést, de sikerként értékelték a bejelentést.

Megszegett ígéret

A pénzügyi tárca úgy számolt, hogy az árcsökkenés elegendő ahhoz, hogy a jövőben Magyarországon tankoljon a tranzitforgalom jelentős része. Így még az árcsökkenés miatti bevételkiesés is megtérült volna.

A parlamenthez benyújtott adótörvényekből azonban kiderült, hogy nem teljesítik ígéretüket. Font Sándor MDF-es képviselő erre hívja fel a kormányzat figyelmét, és módosító javaslatában már 15 forintos csökkenést javasol.

A Magyar Hírlap szerint nem valószínű, hogy a parlament megszavazza a javaslatot. Pedig Wilde György, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára szerint a feledés homályába merült javaslat egyrészt segített volna a fuvarosok gondjain, másrészt sokat lendített volna a mélyponton lévő gázolajeladásokon. Az első háromnegyed évben 843 millió liter dízelt adtak el a szövetség kútjainál, ami gyakorlatilag megegyezik az előző év hasonló adatával. Javulás az adócsökkenés elmaradása miatt később sem várható.

Óriási veszteség

A nagy adók miatt változatlanul gond a tankturizmus, az autósok egy része külföldön fizeti meg az adót, de itthon használja az autót. Vagyis az a pénz, amelyből az úthálózat javítását vagy fejlesztését, valamint a környezeti károk helyreállítását kellene fizetni, egyszerűen nem érkezik meg a magyar költségvetéshez.

Változatlan a korábbi álláspont ez ügyben: a szövetség becslése szerint a "tankturizmus" következtében húszmilliárd forint jövedéki adótól és tízmilliárd forint áfától esik így el az állam, írja a Magyar Hírlap.