Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megugrik a benzin ára

2005.01.10. 14:35
Szerdától hat forinttal emeli a Mol a benzin árát. Lépését a kőolaj nemzetközi árával magyarázza a kőolajipari társaság.
A Mol szerdától hat forinttal emeli a motorbenzin literenkénti fogyasztói árát. A gázolaj ára nem változik.

A megelőző időszak árcsökkenését követően az elmúlt héten a nemzetközi piacokon ismét nőttek a kőolajárak, aminek hatására elsősorban a motorbenzin jegyzésára emelkedett. Ezért kénytelen emelni az árakat a magyar kőolajipari társaság.

Még nem kell támogatni

A Mol Indexhez eljuttatott közleménye szerint a nemzetközi kőolajipari helyzet továbbra is instabil, ami miatt igen rövid időn belül mindkét irányba jelentősebb árváltozások történhetnek. A Mol a múlt héten három forinttal csökkentette a motorbenzin és a gázolaj árát, akkor is a nemzetközi helytettel magyarázva ezt.

Szerdától tehát a 95-ös ólmozatlan benzin literenként 234,5 forintba, a 95-ös keverék 237,5, a 98-as ólmozatlan 243 forintba kerül majd. Most azonban még nem lép életbe az állami kompenzáció. Egy tavaly májusi rendelet szerint ugyanis a kormány két forinttal csökkenti az üzemanyagok adóterhét, ha két egymást követő hétfőn a 95-ös benzin ára a 250, a dízelolajé a 225 forintot meghaladja.

Mivel a gázolaj ára jelenleg 229 forint, ebben az árban már benne van az állami támogatás is.

A benzin esetében a kormány először május 23-tól csökkentette 1 forint 60 fillérrel, majd június 4-től további 80 fillérrel a jövedéki adót, ami összesen 3 forintos ármérséklést eredményezett literenként. Amikor a világpiaci termékár-változások hatására ismét mérséklődött a magyarországi benzinár, a kormány két lépésben, június 21-én, illetve 28-án visszaállította a benzinnél az eredeti jövedéki adó szintet.