Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egy hét alatt 11 forinttal drágul a benzin

2005.01.17. 12:48
Egy héten belül már másodszor emeli meg a benzin árát a Mol. A múlt heti hat forintos emelést szerdától újabb öt forintos drágulás követi.
Szerdán újabb öt forinttal emelkedi a motorbenzin literenkénti fogyasztói ára - tájékoztatta az Indexet a Mol Rt. A gázolaj ára nem változik.

A kőolajipari társaság ezt azzal magyarázza, hogy az elmúlt héten a nemzetközi piacokon tovább nőttek az olajárak. Ennek a fő oka a termelés, illetve a piacra kerülő kőolaj mennyiségének csökkenése. Ennek hatására - a készletek csökkenése miatt - elsősorban a motorbenzin jegyzésára emelkedett - közölte a Mol.

11 forint

A mostani emeléssel egy héten belül 11 forinttal nő a benzin literenkénti ára. A Mol ugyanis a múlt héten szerdán hat forinttal emelte az árakat, akkor is a nemzetközi helyzetre hivatkozva. A társaság akkor figyelmeztetett arra, hogy a helyzet még mindig instabil, és emiatt az árak mindkét irányba változhatnak.

Szerdától tehát a 95-ös ólmozatlan benzin 239,5 forintba kerül, a keverék 242,5 forintba. A 98-as ólmozatlan benzinért 248,5 forintot kérnek el, míg a gázolaj ára nem változik, továbbra is 229 forintos literenkénti áron kapható.

A benzin ára még mindig nem éri el azt az értéket, amikor a kormány automatikusan beavatkozna az illetékek csökkentésével. Egy tavaly májusi rendelet szerint ugyanis a kormány két forinttal csökkenti az üzemanyagok adóterhét, ha két egymást követő hétfőn a 95-ös benzin ára a 250, a dízelolajé a 225 forintot meghaladja.