Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szerdán újra csökkenhet a benzinár

2006.11.20. 08:17
A nyár közepe óta forintban kifejezve lényegesen, 70 forinttal csökkent a kész benzin literenkénti jegyzésára a tőzsdéken, melyben egyszerre az olajárcsökkenés és a forint erősödése is szerepet játszik.

Jelentősnek tekinthető árcsökkenés volt megfigyelhető az elmúlt hét során a nemzetközi benzin- és gázolaj jegyzésárakban a megelőző heti felpattanást követően, melyhez pluszként járult még hozzá a forint további enyhe erősödése. Mindezek következtében újabb üzemanyagár csökkenés várható a szokásos szerdai árváltoztatás során a hazai kutaknál.

5,6 százalékkal csökkent a hét során az irányadó benzin nemzetközi jegyzésára - párhuzamosan az olaj árának mérséklődésével. A hazai autósok számára fontos forintban kifejezett ár azonban a forint dollárral szembeni erősödés folytán erre még rátett egy lapáttal, és 6 százalékos csökkenés volt megfigyelhető. Hasonló, ám némiképpen tompított folyamatok voltak megfigyelhetőek a gázolaj jegyzésárak esetében is, ahol dollárban 2,1, forintban pedig 2,5 százalékos volt a visszaesés.

Utoljára az idén februárban volt ilyen alacsony a benzin jegyzésára, a múlt hét végén újra 110 forint közelébe süllyedt a literenkénti ár, mely a kutaknál fizetendő összegnek kb. a 48 százalékát jelenti. A nyáron, júliusban még 180 forint közelében állt a benzin, ebben, a Katrina-hurrikán utáni időket jellemző árban azonban a forint gyengesége is jelentős szerepet játszott.