Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Már nem várható jelentős üzemanyagár-változás az idén

2002.11.05. 15:40
Az év hátralévő részében nem várható jelentősebb mozgás az üzemanyagok árában - mondta kedden Geszti László, a Mol ügyvezető igazgatója. Geszti László hozzátette: nem lehet azonban kiszámítani, hogy mi történik a piacon, ha rendkívüli esemény következik be a világban.
Az idén a nemzetközi kőolajpiacot az jellemezte, hogy kicsit magasabbak voltak az árak az előre jelzettnél. Ennek oka az iraki és a közel-keleti fesztültség volt. Ugyanakkor a nemzetközi készletek szintje a kőolajtermékeknél stabil volt, így nem volt ok jelentős árváltozásra. Természetesen a szezonális hatások továbbra is érvényesülnek, vagyis nyáron a motorbenzin, míg télen a gázolaj ára emelkedik jobban - hangsúlyozta Geszti László:. Az ügyvezető igazgató úgy látja, hogy jövőre sem kell számítani jelentős ármozgásra.

Idén a magyarországi üzemanyag-forgalom 3-5 százalékkal növekszik. Az emelkedés ugyanakkor az első félévben valósult meg, a másodikban már érezhető volt a növekedés mérséklődése. Ennek oka az, hogy július 1-jén jelentősen emelkedett a magyarországi üzemanyagok adótartalma, ami a környező országokhoz képest is drágává tette a magyar üzemanyagokat.

Újból fellendült a benzinturizmus

Geszti László úgy látja, hogy a határok mentén újból megindult üzemanyag-turizmus miatt mintegy 60 millió literrel - néhány százalékponttal - csökken a magyarországi üzemanyag-fogyasztás. Ebben az is benne van, hogy az átutazó fuvarozók még az országhatáron kívül tankolják meg kocsijaikat.