Judit
2 °C
7 °C

Már nem várható jelentős üzemanyagár-változás az idén

2002.11.05. 15:40
Az év hátralévő részében nem várható jelentősebb mozgás az üzemanyagok árában - mondta kedden Geszti László, a Mol ügyvezető igazgatója. Geszti László hozzátette: nem lehet azonban kiszámítani, hogy mi történik a piacon, ha rendkívüli esemény következik be a világban.
Az idén a nemzetközi kőolajpiacot az jellemezte, hogy kicsit magasabbak voltak az árak az előre jelzettnél. Ennek oka az iraki és a közel-keleti fesztültség volt. Ugyanakkor a nemzetközi készletek szintje a kőolajtermékeknél stabil volt, így nem volt ok jelentős árváltozásra. Természetesen a szezonális hatások továbbra is érvényesülnek, vagyis nyáron a motorbenzin, míg télen a gázolaj ára emelkedik jobban - hangsúlyozta Geszti László:. Az ügyvezető igazgató úgy látja, hogy jövőre sem kell számítani jelentős ármozgásra.

Idén a magyarországi üzemanyag-forgalom 3-5 százalékkal növekszik. Az emelkedés ugyanakkor az első félévben valósult meg, a másodikban már érezhető volt a növekedés mérséklődése. Ennek oka az, hogy július 1-jén jelentősen emelkedett a magyarországi üzemanyagok adótartalma, ami a környező országokhoz képest is drágává tette a magyar üzemanyagokat.

Újból fellendült a benzinturizmus

Geszti László úgy látja, hogy a határok mentén újból megindult üzemanyag-turizmus miatt mintegy 60 millió literrel - néhány százalékponttal - csökken a magyarországi üzemanyag-fogyasztás. Ebben az is benne van, hogy az átutazó fuvarozók még az országhatáron kívül tankolják meg kocsijaikat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?