Klaudia
-3 °C
3 °C

Még nőhet a benzinár

2004.05.10. 13:51
300 forint nem lesz, de még emelkedhet a benzinár, mondják a MOL vezetői. Jósolni pillanatnyilag nehéz: "kritikus időszakot él át a világ kőolajpiaca".
Kattintson a nagyításhoz!
A diesel gázolaj adótartalma néhány európai országban
Klikk a képre!
Nemcsak Magyarországon értük el a legmagasabb kiskereskedelmi árszintet, így van ezzel a többi ország is, miközben világpiaci szinten nem látszik, mi lenne az, ami érdemben csökkentené az árakat, jelentette ki Horváth Ferenc, a MOL a kereskedelmi igazgatója hétfőn egy sajtóbeszélgetésen. A kőolaj ára 15, a benziné 25 százakékkal emelkedett az elmúlt hetekben. A történelmi csúcsok Magyaroszágon eddig kizárólag azért nem jelentenek árrekordot, mert 2000-hez, az utolsó csúcsidőszakhoz képest jelentősen erősödött a forint a dollárhoz képest (2000-ben 408 dollár volt az eddigi rekordot jelentő tonnánkénti benzinár, ma 460-470 dollár között van).

Nem lesz 300 forint

Az elemzők fele további növekedésre, a másik fele csökkenésre számít, a 300 forintos hazai ár azonban semmiképpen nem reális - hangsúlyozta Horváth Ferenc. A MOL az árképzése során a termelői ár - jegyzési ár - dollár-forint árfolyam triumvirátus mellett vizsgálja azt is, a további áremelekedés milyen hatással lenne a fogyasztásra. Az igazgató emlékezetett ugyanakkor arra, hogy a hazai nettó ár még mindig száz forint alatt van (ez korábban 70 és 90 forint között mozgott), a kutaknál fizetendő összeg kétharmadát az adók és egyéb terhek jelentik. A MOL a továbbiakban maximum 15 forintos benzinár emelést tart elképzelhetőnek, míg a dízelolaj árszintje legrosszabb esetben 230-240 forint között lesz tartható.

Az Opec további emelést szeretné

Kattintson a nagyításhoz!
Az ESZ 95 motorbenzin adótartalma néhány európai országban
Klikk a képre!
Az áremelkedést előrevetíti, hogy a legfontosabb olajtermelő országokat tömörítő OPEC már korábban jelezte, a dollár-euró árfolyam számukra kedvezőtlen alakulása miatt elégedetlennek a jelenlegi 22-28 dollár közötti hordónkénti árszinttel, és egy ennél magasabb, egyelőre azonban nem ismeretett sávot szeretnének kialakítani. A várakozások szerint ez 30-34 dollár között lesz, ugyanakkor azonban sor kerülhet a termelési kvóták emelésére is. Ez, akárcsak az európai és amerikai finomítók kapacitásának maximális kihasználása kedvező hatást gyakorolhat a piacra.