Mátyás
-6 °C
1 °C

A kormány 250 forintos benzinárnál lép

2004.05.14. 13:02
Ha két hétig 250 forint felett van az átlagár, két forinttal csökkentik az adóterhet - ezt a javaslatot nyújtotta be a parlamentnek péntek délben a Pénzügyminisztérium. A dízel esetében 225 forint a beavatkozási határ.
Ha két egymást követő hétfőn a 95-ös benzin fogyasztói ára az országos átlagban meghaladja a 250 forintot, a kormány automatikusan két forinttal csökkenti az üzemanyag adóterheit - összegezte a Pénzügyminisztériumban készült javaslat tartalmát az Indexnek Vámosi Nagy Szabolcs, a tárca helyettes államtitkára. A törvénytervezetet hétfőn tárgyalhatja a parlament, amennyiben az ellenzék hozzájárul a házszabálytól való eltéréshez, ami négyötödös többséget igényel.

A Brüsszelnek jelentett ár az irányadó

A dízel esetében a 225 forintos fogyasztói ár jelent majd hasonló képpen határt. A kormánynak mindkét esetben öt napon belül kell rendeletben módosítani a jövedéki adó mértékét, ez 1,60 forintos csökkentést jelent majd, mely az összeg 25 százalékos áfa terhével együtt adja ki a fogyasztói árban a 2 forintos csökkenést. További áremelkedés esetén mindkét üzemanyag fajtánál öt forintos újabb drágulás eredményezne egy forintos adócsökkentést. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a 95-ös ára elérné a 260 forintot, a beavatkozások révén "megáll" 256 forintnál.

A kormány a gazdasági tárca által hétfőnként Brüsszelnek kötelezeően jelentett árból indul ki, mely a piaci szereplők árait azok forgalmával súlyozva átlagolja. A mostani hétfői jelentésben már 250,77 forint szerepelt, ez azt jelenti, hogy ha ismét a határ fölötti összeget jelent a gazdasági tárca, már életbe is lép az automatizmus. A folyamatok visszaállítása, az üzemanyag árak csökkenése esetén szintén automatikus: ekkor például - a 95-ös esetében - a 248 forint alatti piaci átlagár esetén kell vissza emelni a jövedéki adót a jelenlegi, 103,5 forintos szintre.

Eddig kevesebb az adóbevétel a tervezetnél

Eddig 1,2 milliárd forinttal kevesebb bevétel folyt be az üzemanyagok jövedéki adójából, mint az a költségvetésben szerepel - mondta az Indexnek Vámosi Nagy Szabolcs. Ez annak köszönhető, hogy a benzin ára az év eddigi legnagyobb részében alatta maradt annak, mint amivel a költségvetés tervezésekor számoltak. A helyettes államtitkár felvetésünkre elismerte, hogy a törvény tervezet nem szolgálja a bevételek visszapótlását, ugyanakkor hangsúlyozta: az összességében 392,5 milliárdos előirányzatban kis mértékű az eddigi hiány, amit a fogyasztás ciklikussága - a nyáron például mindog több üzemanyag fogy - még bőven ellensúlyozhat. Középre igazított (széles) keretes

Az ásványolaj szövetség egyetért
A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) nagyra értékeli azt, hogy a kormány - a MÁSZ javaslatát mérlegelve - Európában elsőként döntött a jövedéki adó mérséklésének kezdeményezéséről, ami hozzájárul Magyarország versenyképességének megőrzéséhez - tájékoztatta a szövetség az MTI-t pénteken. A közlemény szerint a nemzetközi folyamatok alapján a jövedéki adó csökkentését lehetővé tevő törvényjavaslat indokolt, mert az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a kőolaj és a kőolajtermékek világpiaci ára. A MÁSZ szerint, a jövedéki adótörvény módosítására vonatkozó törvényjavaslat mérsékli a világpiaci árak alapján kialakuló üzemanyag árakat, és valószínűleg csökkenti az üzemanyag turizmust is. Mivel a személygépkocsik kivételével a vállalkozások a gázolaj áfá-ját visszaigényelhetik, különösen jelentős lépés a jövedéki adó csökkentésének lehetősége a gázolajat felhasználók esetében