Szilárda
-4 °C
2 °C

Pénzzel sok pénzt lehet keresni

2005.08.16. 13:05
Júniusban a bruttó átlagkereset 6,7 százalékkal, a nettó 8,5 százalékkal, míg a reálkereset 4,5 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit - közölte kedden a KSH. A versenyszektorban 143 900, a közszférában 188 400, nemzetgazdasági szinten 156 900 forint volt a bruttó átlagjövedelem. Az alkalmazottak száma megegyezett a tavalyival.
Az első félévhónapban a bruttó átlagkeresetek 10,9, a nettó átlagkeresetek 11,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset - a KSH által korábban közölt 3,7 százalékos első hat havi inflációval számolva - 7,6 százalékkal nőtt.

Az elhalasztott 13. havi nélkül is jelentős a növekedés

A versenyszférában a bruttó átlagkereset 7,3, a nettó 8,7 százalékkal nőtt. A közszférában dolgozók - az egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt - bruttó átlagkeresete 18,0 százalékkal, nettójuk 17,7 százalékkal növekedett. Utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7,8 százalék volt.

Az előző év azonos időszakához mért változások torzításmentes mérésére a KSH közleménye szerint a rendszeres keresetek alakulásának vizsgálata alkalmasabb. A jutalom, prémium, valamint külön juttatások nélkül számított úgynevezett rendszeres kereset növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében 7,4 százalék, ezen belül a vállalkozásoknál 7,3 százalék, a költségvetési intézményeknél 7,8 százalék volt.

Százezer fölött a nettó átlag

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 102 400 forint volt január-júniusban - ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 74 900 forint, a szellemi foglalkozásúaké 134 100 forint -, ami 11,6 százalékkal több a tavalyi első félévesnél. Ebben a növekedésben szintén fontos szerep jutott a kifizetések átütemezésének.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 165 000 forint volt, 10,9 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A munkajövedelem kereseten felüli része az első félévben átlagosan 4,9 százalék volt.

Textílipar és pénzügyi tevékenység

Ha egyes gazdasági ágazatokra bontjuk a a kereseteket, továbbra is a pénzügyi tevékenységet végzők állnak az első helyen, míg a textíliák, textiláruk, bőrtermékek és lábbelik gyártásával foglalkozók az utolsón.

A pénzügyi szektorban a havi bruttó átlagfizetés 342 454 forint volt az első félévben, ami 8,4 százalékos növekedést jelent a tavalyi első hat hónaphoz képest. Ezzel szemben a textiliparban 7 százalékos emelkedés után mindössze 81 573 forint volt az átlagos bruttó. A pénzügyi szektorban dolgozók keresete több mint kétszerese, míg a textiliparban dolgozóké alig több mint fele volt az országos átlagnak.

A legnagyobb mértékben, 18,9 százalékkal a közigazgatási bérek emelkedtek, ezt követte a 18,1 százalékos pedagógusbér-emelkedés, valamint 17,4 százalékkal a szociális ellátásban dolgozók keresetének növelése. Legkevésbé, csupán 2,4 százalékkal az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártásával foglalkozók átlagbére nőtt, de a bányászatban is mindössze 3,7 százalékos volt a keresetnövekedés mértéke.

Annyian dolgoznak, mint tavaly

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 784 ezer volt 2005 január-júniusban. Ez nagyjából ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

A versenyszférában január-júniusban 0,3 százalékkal nőtt a létszám. A költségvetés valamennyi meghatározó területén folytatódott az összességében 1,3 százalékos létszámcsökkenés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!