Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kezdhetnek tárgyalni a bérekről

2006.10.12. 13:38
Október 20-án kezdődhet a tárgyalás az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szakbizottságaiban a jövő évi költségvetésről és az országos bérajánlásról - közölte Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter. Elmondta: céljuk, hogy a következő hónapokban módosítsák a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt.

A módosítás egyik célja, hogy a munkaügyi felügyelők ne csak a minimálbérek, de általában a bérek kifizetését is ellenőrizhessék, illetve a kollektív szerződésekben szereplő tételek teljesítését is számon kérhessék a munkáltatóktól. Kiss Péter elmondta: az OÉT ad hoc bizottságában a kormány kész arra, hogy a konvergenciaprogam céljainak elérési formáiról egyeztessen. Ez szólhat a terhek bizonyos mértékű átrendezéséről, a gazdaságot dinamizáló adó- és járulékmódosításokról, a feketegazdaság szerepének erőteljesebb csökkentéséről.

A miniszter szólt arról, hogy november elején tárgyalást kezdenek a Gyurcsány Ferenc, valamint a szakmai szakszervezetek és szakszervezeti szövetségek között az országgyűlési választás előtt létrejött megállapodás teljesítéséről. Kiss Péter elmondta: előzetes értékelésük szerint a vállalások 80 százaléka a jelenlegi kormányzati időszakban teljesíthető, csak néhány ponton kell módosítani a konvergenciaprogramhoz igazodva. Pontos menetrendet javasolnak arra, hogy mely célok, mikorra és milyen eszközökkel érhetők el. A konvergenciaprogram elsősorban nem arról szól, hogy Magyarország mikor vezeti be az eurót, hanem az ország európai felzárkózásáról - hangsúlyozta Kiss Péter.

Kérdésre válaszolva szólt a nyugdíjrendszer tervezett változtatásairól. Így például javasolni fogják, hogy azok a nyugdíjasok, akik a nyugdíjkorhatár előtt munkát vállalnak, ne kapják meg egyszerre a keresetet és a nyugdíjat is. A nyugdíjkorhatár után pedig a kereset után is nyugdíjjárulékot kellene majd fizetni, de ezzel a nyugdíj is magasabb lesz. Céljuk a rehabilitációs rend változtatása is.