16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Csak papíron több a fizetésünk

2007.07.18. 13:04
Az első öt hónapban a bruttó átlagkeresetek összességében 7,4, a nettó átlagkeresetek 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset a 8,6 százalékos infláció mellett 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – tette közzé a KSH. Elemzők szerint a bérkiáramlás ugyan csökken, de nem igazán valószínű, hogy a jegybank folytatná a júniusban kezdett kamatcsökkentést.

A havi nettó átlagkereset 112 300, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83 400, a szellemi foglalkozásúaké 144 900 forint volt az idei év első öt hónapjában. Bár a bruttó bérek a költségvetési szférában 2,9, a versenyszférában 10,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2006. január-májusban, az adó- és járulékemeléseknek köszönhetően a reálértékek továbbra is jelentős, 6,8 százalékos csökkenést mutatnak.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó bérek májusban 7,4 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest. Az adat áprilisban és márciusban is 8,4 százalék volt, így a csökkenés jelentős, és meg is haladja a piaci várakozásokat, hiszen a Bloomberg konszenzusában nyolc százalékot vártak az elemzők – mondta az Indexnek Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. Hangsúlyozta: a lassulás mögött a közszféra adatai állnak, a versenyszektorban továbbra is magas, 11,1 százalékos volt a bővülés.

A szakértő szerint az adatok nem visznek igazán közelebb annak eldöntéséhez, lehet-e számítani a júniusban kezdett kamatcsökkentés folytatására a monetáris tanács jövő hétfői ülésén. A kamatcsökkentést ellenzők már az előző ülésen is arra hivatkoztak, hogy a versenyszférában még túl magas a bérkiáramlás, ráadásul az is kiderült, hogy a jegybank saját elemzései alapján más képet festett a várható bérpályára vonatkozóan, mint amire a piac számított. Miközben van érv amellett is, hogy a csökkentésnek lenne nagyobb esélye – két héja, Auth Henrik és Adamecz Péter is távozott a legutóbbi ülés óta a tanácsból –, Trippon Mariann szerint mégis inkább arra lehet számítani, hogy a jegybank kivár.

A múlt héten közzétett inflációs adat a vártnál kedvezőtlenebb volt, a pénzromlás és a maginfláció üteme is gyorsult, miközben az MNB vezetői többször kifejezetten utaltak arra, hogy a júniusi vágásból nem lehet arra következtetni, hogy folyamatos lesz a csökkentés.  • Tippek
  • Hírek