Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Sokkal többet keresnek nálunk a csehek és a szlovákok

2008.04.08. 13:49
A magyarországi bruttó átlagfizetés 30 százalékkal alacsonyabb, mint Csehországban és megegyezik a szlovák bérekkel - derül ki a Merces állás és bérinformációs portál közreadott statisztikájából. A kedvezőbb adószabályok miatt azonban a szlovák nettó fizetés 30 százalékkal magasabb, mint a magyar. A portál közleménye szerint Magyarországon belül ugyanazért a munkáért a legrosszabbul Békés megyében, a legjobban Budapesten fizetnek.

Magyarországon és Szlovákiában ugyanazért a munkáért ugyanakkora fizetést kap a munkavállaló, míg Csehországban 30 százalékkal magasabbat - áll a három ország jövedelmi adatait mérő bérinformációs portál kimutatásában. A munkavállalókat inkább érdeklő nettó jövedelem - a jóval kedvezőbb adószabályok miatt - Csehországban és Szlovákiában magasabb. A magyarországi munkavállalók bruttó bérük csak 57, míg Csehországban az átlagdolgozók - fizetéstől függően - nagyjából 70, Szlovákiában akár több mint 80 százalékát vihetik haza. A nettó fizetéseket tekintve Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal kapnak többet az átlagos munkavállalók ugyanazokban a munkakörökben, mint a magyar dolgozók.

Jól fizetett fővárosiak

Általánosan jellemző, hogy az országok legrosszabbul és legjobban fizetett területei közötti eltérés az 50 százalékot is elérheti. A legmagasabb fizetéseket mindhárom országban a fővárosokban lehet elérni. A prágaiak bruttó átlagfizetése, 7,95 forintos korona árfolyamon átszámítva 287 ezer forint, a budapestieké, valamint a Pozsonyban és környékén dolgozók 230 ezer forint körüli.

A leggyengébb kilátások az egyes országokban a csehországi Karlove Vary, a szlovák Eperjes és a magyar Békés megyékben várják a munkavállalókat. Békés megyében ugyanazon munkáért a fővárosi fizetésnek csak alig több mint felét lehet elkérni, a helyzet a másik két országban is hasonló.

A friss összehasonlítás nem reprezentatív minta alapján készült, hanem a Merces bérinformációs portálon bejelentkezett több tízezer munkavállaló és leendő munkáltató adatközlései alapján. Ezért azok adatai, akik nem az interneten keresnek munkát - jellemzően a legrosszabbul és legjobban keresők -, nem szerepelnek benne.

A Magyarországon Workania néven állásportált működtető szlovák Profesia csoport egyben a Merces bérinformációs portál létrehozója is. A magyarországi merces.hu oldal 2007. október 1-jén kezdte meg működését és mára 70.000 magyarországi alkalmazott bérinformációit tartalmazza. A folyamatosan frissülő adatbázis naponta 300-350 munkavállaló adataival bővül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!