Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokkal többet keresnek nálunk a csehek és a szlovákok

2008.04.08. 13:49
A magyarországi bruttó átlagfizetés 30 százalékkal alacsonyabb, mint Csehországban és megegyezik a szlovák bérekkel - derül ki a Merces állás és bérinformációs portál közreadott statisztikájából. A kedvezőbb adószabályok miatt azonban a szlovák nettó fizetés 30 százalékkal magasabb, mint a magyar. A portál közleménye szerint Magyarországon belül ugyanazért a munkáért a legrosszabbul Békés megyében, a legjobban Budapesten fizetnek.

Magyarországon és Szlovákiában ugyanazért a munkáért ugyanakkora fizetést kap a munkavállaló, míg Csehországban 30 százalékkal magasabbat - áll a három ország jövedelmi adatait mérő bérinformációs portál kimutatásában. A munkavállalókat inkább érdeklő nettó jövedelem - a jóval kedvezőbb adószabályok miatt - Csehországban és Szlovákiában magasabb. A magyarországi munkavállalók bruttó bérük csak 57, míg Csehországban az átlagdolgozók - fizetéstől függően - nagyjából 70, Szlovákiában akár több mint 80 százalékát vihetik haza. A nettó fizetéseket tekintve Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal kapnak többet az átlagos munkavállalók ugyanazokban a munkakörökben, mint a magyar dolgozók.

Jól fizetett fővárosiak

Általánosan jellemző, hogy az országok legrosszabbul és legjobban fizetett területei közötti eltérés az 50 százalékot is elérheti. A legmagasabb fizetéseket mindhárom országban a fővárosokban lehet elérni. A prágaiak bruttó átlagfizetése, 7,95 forintos korona árfolyamon átszámítva 287 ezer forint, a budapestieké, valamint a Pozsonyban és környékén dolgozók 230 ezer forint körüli.

A leggyengébb kilátások az egyes országokban a csehországi Karlove Vary, a szlovák Eperjes és a magyar Békés megyékben várják a munkavállalókat. Békés megyében ugyanazon munkáért a fővárosi fizetésnek csak alig több mint felét lehet elkérni, a helyzet a másik két országban is hasonló.

A friss összehasonlítás nem reprezentatív minta alapján készült, hanem a Merces bérinformációs portálon bejelentkezett több tízezer munkavállaló és leendő munkáltató adatközlései alapján. Ezért azok adatai, akik nem az interneten keresnek munkát - jellemzően a legrosszabbul és legjobban keresők -, nem szerepelnek benne.

A Magyarországon Workania néven állásportált működtető szlovák Profesia csoport egyben a Merces bérinformációs portál létrehozója is. A magyarországi merces.hu oldal 2007. október 1-jén kezdte meg működését és mára 70.000 magyarországi alkalmazott bérinformációit tartalmazza. A folyamatosan frissülő adatbázis naponta 300-350 munkavállaló adataival bővül.