Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Gigantikus fejlesztés a szentkirályszabadjai reptéren és környékén

2008.04.15. 07:13
Ha a két érintett önkormányzat módosítja rendezési tervét, még az idén elkezdődhet a szentkirályszabadjai repülőtér fejlesztése. A több mint 400 hektáros légikikötőt megvásárló BudaWest Airport Zrt. konferencia- és logisztikai központot, szállodát, valamint technológiai parkot is építtetne a területen.

Miután a fejlesztés előkészítése befejeződött és a beruházó BudaWest Airport Zrt.-vel néhány nappal ezelőtt a program részleteiről is megállapodtak, még az idén elkezdődhet a szentkirályszabadjai repülőtér kiépítése - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Debreczenyi János, Veszprém polgármestere. A szentkirályszabadjai és a veszprémi helyhatóság már döntött arról is, hogy a beruházás mielőbbi elkezdése érdekében módosítják a rendezési tervet.

Debreczenyi elmondta: véglegessé vált, hogy a repülőteret és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket egy a BudaWest közreműködésével létrehozott projektcég valósítja meg és működteti. Mintegy 3,5 milliárd forint költséggel a jelenlegi kifutópályát meghosszabbítják és alkalmassá teszik 130-150 személyes gépek fogadására is. Megépítik a gurulóutakat, s olyan korszerű navigációs berendezéseket telepítenek, amelyek lehetővé teszik, hogy a repülőtér éjszaka, valamint rossz látási viszonyok között is működhessen. Ezzel párhuzamosan 2010 nyarára elkészülnek a különböző kiszolgáló létesítmények is.

A polgármester közölte: a befektető céggel abban is megállapodtak, hogy a program második ütemének keretében további, mintegy 6,5-7 milliárd forint értékű beruházás valósul meg.

A több mint 400 hektáros területen többek között elkészül a BudaWest Business Park, amelynek része lesz a Pannon Tudományos és Technológiai Centrum. Ez utóbbi a város és a Pannon Egyetem közreműködésével valósul meg.

Építenek egy folyamatosan bővíthető ipari és logisztikai központot, valamint szállodát és konferencia-központot is. A polgármester hozzátette, a 2023-ig szóló fejlesztési elképzelések között vízi vidámpark, élményfürdő, kereskedelmi és szórakoztató központ, valamint kaszinó felépítése is szerepel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!