Valér
2 °C
8 °C

Az állami szerveknél 208 ezer az átlagkereset

2005.05.18. 10:48
Költségvetési szerveknél dolgozók átlagosan 208 ezer forintot, a versenyszférában 140 ezer forintot keresnek - tette közzé a KSH. Az idén 27,6 százalékkal emelkedett az állami intézményeknél lévőknek a keresete az év elején kifizetett nulladik havi járandóság miatt.
A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 773 ezer volt 2005. január-márciusban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett adatokból. Ez majdnem annyi, mint egy évvel korábban.

A versenyszférában a bruttó átlagkereset 6,5 százalékkal, a nettó átlagkereset 8 százalékkal emelkedett. A költségvetés területén - az év elején kifizetett nulladik havi fizetés miatt - a bruttó átlagkereset 27,6 százalékkal, a nettó átlagkereset 25,2 százalékkal nőtt. A nettó kereset a jutalom és a külön juttatások nélkül 7,4 százalékkal lett magasabb.

Több pénz

Összességében mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset 13,7 százalékkal, a reálkereset pedig (3,6 százalékos infláció mellett) 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Márciusban a versenyszférában dolgozók bruttó keresete 5,3 százalékkal, a költségvetési szférában dolgozóké 8,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket, ez nemzetgazdasági szinten 6,3 százalékos növekedést jelent.

A versenyszférában az idén 0,6 százalékkal nőtt a létszám, míg a költségvetés valamennyi meghatározó területén folytatódott a létszámcsökkenés, így a költségvetési intézményeknél összességében 1,4 százalékkal dolgoznak kevesebben.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 160 ezer forint, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 140 ezer forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 208 300 forintot kerestek.