Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Átlagon felüli magyar reálbér-növekedés

2004.07.26. 08:05
A 2002-es szinthez képes ugyan csökkent a növekedés üteme, de európai összehasonlításban még mindig a legnagyobb mértékben emelkedtek a magyar reálbérek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy valaha is elérjük a régi uniós tagok átlagos reálbérszínvonalát.
A tavalyi év összesített adatai alapján kismértékben ugyan, de Európa-szerte növekedtek a reálbérek - derül ki az Európai Munkaügyi Kapcsolatok Figyelőjének (EIRO) a jelenlegi EU-tagok mellett Romániára, Bulgáriára és Norvégiára kiterjedő elemzéséből. Magyarország ebből a szempontból még az általában gyorsabb növekedést felmutató tíz új EU-tag teljesítményén is túltett. A Merrill Lynch szerint hazánkban az idén azonban már érezhetően lassult a bérkiáramlás üteme, az pedig szakértők szerint korántsem biztos, hogy valaha is elérjük a régi tagok átlagos reálbérszínvonalát.

A fizikai dolgozók bére csökkent

A hazai adatok alapján az idei év első két hónapjában a versenyszférában a fizikai dolgozók reálkeresete 0,4 százalékkal csökkent, a szellemi foglalkozásúaké pedig 2,8 százalékkal nőtt. A versenyszféra egészében, tekintettel a szellemi foglalkozásúak létszámára és a kereseti mutatókra, a reálkereseti mutatók ugyanezen időszakban 1,3 százalékos növekedést mutatnak.

Az Európai Unió bérezés területén megfogalmazott általános gazdasági irányelveinek az uniós tagállamok többsége megfelelt. Vagyis a nominális bérnövekedés üteme nem haladta meg a munkaerő termelékenységének bővülését.

Kevés a kollektív szerződés

Míg az egykori EU15-ben háromból két munkavállaló bér- és munkafeltételeit kollektív megállapodásokkal szabályozzák, addig a tíz újonnan csatlakozott országban a kollektív tárgyalások hatálya jóval korlátozottabb, tíz dolgozó közül mindössze négyet érintenek. A huszonöt tagúra bővült unióban - összesítve - a munkavállalók 67 százaléka tartozik valamilyen kollektív megállapodás hatálya alá.