Bernadett
0 °C
4 °C

A szakszervezetek 15 százalékos béremelést szeretnének

2006.11.13. 15:00
Nem tudott megegyezni a kormányzat a szakszervezetekkel a jövõ évi béremelésrõl. A szakszervezetek szerint nem csökkenhet a reálbér jövõre. Ők 15 százalékos béremelést szeretnének.

A szakszervezeti oldal nem fogadja el, hogy jövõre csökkenjen a reálbér, amelynek néhány százalékos javulásához viszont 15 százalékos bruttó keresetemelésre lenne szükség - közölte Hódi Zoltán munkavállalói szóvivõ az Országos Érdekegyeztetõ Tanács hétfõi ülésén.

A kormányzati oldal nevében Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta, szerintük a szakszervezeti javaslat ellentétes a konvergenciaprogrammal, az ezen alapuló költségvetési célokkal. A kormányzat e célok szerint fogalmazta meg a versenyszféra jövõ évre vonatkozó keresetemelésére a 6-6,5 százalékos javaslatát.

A munkaadói oldal nevében Rolek Ferenc szóvivõ rámutatott, nem hajlandóak a jövõ évre szóló országos bérajánlás mértékérõl nyilatkozni addig, ameddig az OÉT-ben kötött múlt évi megállapodás szerinti bérminimumot kell fizetni jövõre, és az ezt követõ évben a szakképzetteknek. Ezt a minimálbérnél magasabb mértéket már idén is fizetik, de 2007-ben és 2008-ban a kedvezõtlenebb adó- és járulékszabályok miatt több ágazat és régió ezt nem tudja teljesíteni. A tárgyalásokat szakbizottsági elõkészítõ munka után folytatja az OÉT.