Ervin
14 °C
21 °C

Bérlakáshitel-program indulhat

2004.06.09. 07:28
Bérlakás-fejlesztési hitelprogram meghirdetését szavazhatják meg a mai kormányülésen a miniszterek - tudta meg a Világgazdaság. A pénzügyi tárcától származó értesülésük szerint az Európa-terv keretében összességében 200 milliárd forintos hitelnyújtásra kerülhetne sor.
Ma a bérlakáshitel-programról is tárgyal a kormány - erősítették meg a Világgazdaságnak. Az önkormányzatoknak szánt 200 milliárd forintos hitelkeret felét az MFB Rt. állná refinanszírozás formájában, míg a kereskedelmi bankok saját forrásaik terhére adnák össze a további 100 milliárd forintot. Az egyedi hitelek 50-50 százalékban az MFB Rt. illetve banki forrásúak lennének, amely lehetővé teszi alacsonyabb kedvezményes átlagos kamat kialakítását - olvasható a tervezetben. A hitelprogramot legkorábban augusztusban hirdethetik meg.

A hitel elsősorban olyan bérlakásállomány kialakítására lenne felvehető, amely javítaná a versenyképességet például azzal, hogy ipari parkok, új nagyberuházások mellett lakhatási lehetőséget teremtene. Igénybe vehetnék az önkormányzatok lakott magántulajdonú lakások kivásárlására, abban az esetben, ha az eladó tulajdonos tartós bérleti jogviszonyt létesít - megfelelő feltételek teljesítése esetén - a kivásárló önkormányzattal.

A tervezet szerint bizonyos megkötésekkel hitelt lehetne felvenni önkormányzati beruházású és tartós működtetésű lakásbérleti célú bérlakások építésére, és közüzemi s hiteltartozás beszámításával lakott magántulajdonú lakások kivásárlására is. Az MFB részvételét egy május végi törvénymódosítás tette lehetővé, amely lehetőséget teremt a kormánynak arra, hogy árfolyam-garanciát biztosítson az önkormányzatok hitelfelvételéhez.