Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A gazdagabbak laknak bérlakásban

2006.09.28. 09:20
A skandináv államokban állampolgári jog a méltányos lakhatás, a dél-európai államokban a piacra bízzák és szociális alapon segítik a lecsúszókat, Németországban és Ausztriában csak egyes társadalmi csoportokat segítenek.

A lakáspolitikai modellek azért fontosak, mert ha egy ország kiválasztotta a neki megfelelőt, akkor az elágazásoknál iránytűként szolgál - mondta Borsi László közgazdász, a nemrégiben megszüntetett Országos Lakás és Építésügyi Hivatal utolsó elnöke. A kijelentés Csomós József: Lakáspolitika, lakásgazdálkodás című könyvének bemutatóján hangzott el.

A modellek fontosságát hangoztatta Szaló Péter, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára is. A szociáldemokrata modell (skandináv államok) szerint a méltányos lakás állampolgári jog. Ezzel szemben a liberális modell a piacra bízza a polgárok lakhatását, de szociális hálót feszít alájuk, ezt választották az angolszász és a dél-európai országok. A kettő között elhelyezkedő korporatív modell (például Németországban és Ausztriában) csak egyes társadalmi csoportokat - például nagycsaládosok, közalkalmazottak - preferál.

Csomós József úgy vélte, minél magasabb egy országban az egy főre jutó GDP, annál több a bérlakás. Amíg 20 ezer dollár/fő GDP esetén a bérlakások aránya 20-40 százalék, addig 40 ezer dollár felett már eléri a 70 százalékot.