Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A gazdagabbak laknak bérlakásban

2006.09.28. 09:20
A skandináv államokban állampolgári jog a méltányos lakhatás, a dél-európai államokban a piacra bízzák és szociális alapon segítik a lecsúszókat, Németországban és Ausztriában csak egyes társadalmi csoportokat segítenek.

A lakáspolitikai modellek azért fontosak, mert ha egy ország kiválasztotta a neki megfelelőt, akkor az elágazásoknál iránytűként szolgál - mondta Borsi László közgazdász, a nemrégiben megszüntetett Országos Lakás és Építésügyi Hivatal utolsó elnöke. A kijelentés Csomós József: Lakáspolitika, lakásgazdálkodás című könyvének bemutatóján hangzott el.

A modellek fontosságát hangoztatta Szaló Péter, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára is. A szociáldemokrata modell (skandináv államok) szerint a méltányos lakás állampolgári jog. Ezzel szemben a liberális modell a piacra bízza a polgárok lakhatását, de szociális hálót feszít alájuk, ezt választották az angolszász és a dél-európai országok. A kettő között elhelyezkedő korporatív modell (például Németországban és Ausztriában) csak egyes társadalmi csoportokat - például nagycsaládosok, közalkalmazottak - preferál.

Csomós József úgy vélte, minél magasabb egy országban az egy főre jutó GDP, annál több a bérlakás. Amíg 20 ezer dollár/fő GDP esetén a bérlakások aránya 20-40 százalék, addig 40 ezer dollár felett már eléri a 70 százalékot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!