Mátyás
-6 °C
1 °C

Februárban indul a bérlakáshitel-program

2006.01.30. 13:23
A kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú hitelt önkormányzatok, önkormányzati társulások és az önkormányzatok többcélú kistérségi társulásai vehetik igénybe.
A "Sikeres Magyarországért" bérlakás hitelprogram február 1-jén indul az önkormányzatoknak a Magyar Fejlesztési Banknál - közölte a pénzintézet hétfőn. A hitelprogram keretében rendelkezésre álló 60 milliárd forintos forrás 2007. december 31-ig igényelhető a refinanszírozásban résztvevő bankoknál.

A kormány tavaly decemberben döntött a bérlakás hitelprogramról, amelynek célja, hogy lehetőséget adjon a hazai bérlakás-állomány bővítésére, növelje a fiatalok, az alacsony jövedelműek és a nagycsaládosok önálló lakáshoz jutási esélyét, javítsa szociális helyzetüket. A kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú hitelt önkormányzatok, önkormányzati társulások és az önkormányzatok többcélú kistérségi társulásai vehetik igénybe.

A tartósan önkormányzati tulajdonban maradó, valamint szociális célú bérlakások építésére lakásonként legfeljebb 15 millió forint igényelhető, míg a fiataloknak és nagycsaládosoknak szánt bérlakások építésére lakásonként 18 millió forint a felvehető összeg. A foglalkoztatási célú, tartós önkormányzati tulajdonú bérlakások építéséhez lakásonként 20 millió forintot igényelhetnek az önkormányzatok. A hitel felhasználható új és használt lakások megvásárlására is, ha az önkormányzat vállalja, hogy a lakást bérlakásként hasznosítja. Ebben az esetben lakásonként 15 millió forint hitel vehető fel.

A hitel fordítható nyugdíjasház, idősek otthona, lakóotthon, lakásotthon építésére és felújítására, férőhelyenként 6 millió forintos hitelösszeggel. Az önkormányzati tulajdonú bérlakások felújítására lakásonként legfeljebb 5 millió forint hitel igényelhető, míg a nem lakás célú épületállomány bérlakássá átalakításakor lakásonként 10 millió forint a felvehető hitelösszeg. A hitelfelvevőnek vállalnia kell, hogy 10 évig a hitelcélnak megfelelően hasznosítja az ingatlant.

A hitel igénybevételéhez legalább 10 százalék saját forrás szükséges, ám a 2000 lakosnál kisebb település önkormányzata esetén elegendő az 5 százalék saját erő. A saját erőbe más támogatás is beszámítható. A hitel futamideje maximum 25 év, legfeljebb 3 éves a türelmi idővel. A kamat - állami árfolyam-garanciával - 4,5-4,7 százalék.