Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Leállhat az állami bérlakásépítés

2004.03.05. 09:20
A belügyminisztériumi megszorításoknak több mint a felét a lakáskereteken "verik le". A tízmilliárdos takarékossági kötelezettségből 5,3 milliárdot erről a területről vonnak el.
Az eddig megszokott formában nem folytatódhat a bérlakásépítés - ismerte el a Világgazdaságnak Fegyverneki Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke. A jövő a vállalkozói alapon épülő bérlakásépítésé - vallják a szakértők. A bérlakásprogram hétmilliárdos pályázati keretét 3,4 milliárddal kurtították, a panelprogramét egyharmadára csökkentették. Az ózdi martinsalakos házak helyreállítására szánt összegből ötszázmilliót vontak el. Magának a hivatalnak a működési kiadásaiból nyolcmilliót faragtak le.

Tudomásul vették

A hivatal vezetője tudomásul vette a döntést, de nem boldog, ahogy fogalmazott. A hazai bérlakásállomány növelésére mindenképpen szükség van, s erre a legjobb megoldás a lakbér-támogatási rendszer bevezetésével meginduló vállalkozói bérlakásépítés lehet. Hatékonyabb is ez a módszer, hiszen amíg a megszokott pályáztatással százmillió forint közpénz segítségével 11 bérlakás épülhet fel, addig csaknem megtízszereződik ez a szám, ha vállalkozói alapon épülhetnek a lakások.

Mindennek ellentmondani látszik, hogy még nem került a kormány elé az ezt lehetővé tevő rendelet tervezete. A hivatal elnöke szerint már csaknem a végső formát öltötte az anyag, ám a pontos feltételrendszer kialakításával megvárták a költségvetési megtakarítások véglegesítését. Fegyverneki megkönnyebbülten vette tudomásul, hogy az egymilliárdos keretet elkerülte a fűnyíró.

Budapesten a legdrágább

Két héten belül a gazdasági kabinet elé kerülhet a tervezet, melyet már nagyon várnak a vállalkozók. Sokan közülük azt tervezik, hogy már épülőben lévő házaikkal vesznek részt a programban, így a késlekedés nem jelenti azt, hogy az épületek átadása átcsúszik a következő évre.

Az biztos, hogy három szinten alakul majd az elismerhető piaci lakbér: Budapesten lesz a legmagasabb, az ötven ezernél több lakosú városokban ennél valamivel alacsonyabb, az ennél kisebb településeken pedig még kevesebb. A lakbérhez meghatározott összeggel kell hozzájárulnia a lakónak, a fennmaradó hányadon hatvan-negyven, esetleg hetven-harmincszázalékos arányban osztozik majd az állam és az önkormányzat.

Nem örül a változásoknak Csabai Lászlóné, a kormány lakásügyi megbízottja. Ám annak a véleményének adott hangot, hogy a vállalkozók bekapcsolódásával 2006-ra sikerülhet átadni a kitűzött 25 ezer körüli új bérlakást. Úgy jósolja, ezzel a metodikával a következő két évben legalább tízezer bérlakás kerülhet tető alá. Horváth Csaba, a parlament lakásügyi albizottságnak vezetője is úgy látja, reális ennyi otthon megépítése.