Lehel
17 °C
27 °C

Közel négyezer milliárdra nőtt a beruházások értéke

2004.03.02. 11:33
A tavalyi beruházások csaknem fele a negyedik negyedévben történt, éves szinten pedig 3,1 százalékos növekedés figyelhető meg. Leginkább a pénzügyi terület bővült.
A KSH elemzése szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene 2003-ban - az előzetes számítások alapján - korrekciók nélkül 3,1 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 3680 milliárd Ft volt, ezen belül 2003 IV. negyedévében 1517 milliárd Ft-ot költöttek beruházásra. A 2003. IV. negyedévi nemzetgazdasági beruházások a szezonálisan kiigazított indexek alapján az előző negyedévhez képest 1,4 százalékkal emelkedtek, korrekciók nélkül 4,7 százalékkal nőttek az előző év IV. negyedévéhez viszonyítva.

Jelentős ingatlanügyek

A gép- és berendezésberuházások éves szinten 12,3 százalékkal emelkedtek, az építési beruházások 2,9 százalékkal csökkentek. A beruházás 2003. évi teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban a beruházások több mint egynegyedét adó ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 9,3 százalékos bővülése - mely a növekvő lakásberuházásokat is tartalmazza -, és a csaknem egynegyedet képviselő feldolgozóipar 13,2 százalékos növekedése járult hozzá.

Átlagot meghaladó a beruházások éves növekedése a kereskedelem, javítás (8,7 százalék), a mezőgazdaság, vad- és erdőgazdálkodás, halászat (14,9 százalék), a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás (5,2 százalék), valamint a pénzügyi tevékenység (21,8 százalék) nemzetgazdasági ágakban is. Csökkenés figyelhető meg azonban olyan jelentős nemzetgazdasági ágakban, mint a szállítás, raktározás, posta és távközlés (9,1 százalék), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (25 százalék), az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (12 százalék).

A beruházási tevékenység IV. negyedévi 4,7 százalékos növekedésén belül az építési beruházások 1,2 százalékkal, a gép- és berendezésberuházások 12,1 százalékkal emelkedtek. Az egész évre mutatkozó tendenciák (nemzetgazdasági ágak szerint) a IV. negyedévben is megfigyelhetők. A IV. negyedévben is az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, és a feldolgozóipar nemzetgazdasági ágak növekedése volt a meghatározó: 12,1 százalékkal, illetve 14,4 százalékkal.