Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bezár a nadrággyár Várpalotán

2008.05.29. 07:32
A dunaújvárosi után szeptemberben várpalotai üzemét is bezárja az angol tulajdonban lévő Berwin Ruhaipari Zrt.

A magas termelési költségek, valamint az egyre nagyobb árfolyamveszteségek miatt várpalotai - elsősorban nadrágokat készítő - üzemét is bezárja az angol tulajdonban lévő Berwin Ruhaipari Zrt. A több mint negyven éve működő, egykor Vörös Október néven, később pedig az Elit ruhagyár részeként működő üzemből szeptember elején 162 dolgozót küldenek el, erről már tájékoztatták az érintetteket is.

Az üzemben az év elején még csaknem kétszázan dolgoztak. Bár szeretnék elérni, hogy új megrendelést hozzanak Várpalotára, az üzem megmentésére nincs sok esély - mondta Simon Péter, a társaság hr-igazgatója a Veszprémi Naplónak. Abban bíznak, hogy az üzemet még a bezárás előtt, a dolgozókkal együtt sikerül szakmai befektetőnek értékesíteni. Simon szerint az iparág versenyképessége, a folyamatosan növekvő közterhek miatt is olyan mértékben csökkent, hogy kénytelenek voltak az üzem bezárása mellett dönteni.

Nem tett jót az erős forint

Ráadásul az angol divatcéget, amely 16 éve van jelen Magyarországon, jelentős árfolyamveszteségek is érték. Tavaly ugyanis még 365 forintos fontárfolyammal kalkuláltak, ám jelenleg egy angol font csupán 305 forintba kerül. A két, egymáshoz közel lévő szabolcsi üzem egyelőre nincs veszélyben. A Berwin még 1992-ben vásárolta meg az Elit Ruhagyár Rt. üzemeit. Az elsősorban férfi-felsőruházati termékeket előállító és forgalmazó Berwin Ruhaipari Zrt.-nek nemrég még öt - Dunaújvárosban, Budapesten, Várpalotán, Vásárosnaményban és Nyíregyházán -, összesen 1650 dolgozót foglalkoztató gyáregysége volt. A 240 dolgozónak munkát adó dunaújvárosi gyárat - amelyet szintén megpróbáltak szakmai befektetőknek eladni - 2005-ben zárták be.