Mátyás
-6 °C
1 °C

A Fidesztől fél a tőzsde

2006.03.01. 11:17
Az országgyűlési választások végeredménye a 2002-eshez hasonlóan megjósolhatatlannak tűnik, ami bizonytalanságot visz a piaci környezetbe. A Portfolio.hu a négy évvel ezelőttihez hasonlóan összegyűjtötte a piaci szereplők véleményét az egyes lehetséges választási eredmények lehetséges tőzsdei hatásáról. Kiderült, hogy a választási eredmény a négy évvel ezelőttihez képest szinte irreleváns, de a legjobb szcenáriónak a jelenlegi kormány hatalmon maradása tűnik. A nagykoalícióra nem látnak esélyt a nyilatkozók, akik szerint nem tenne jót a piacnak a Fidesz győzelme.
A megkérdezett szakembereknek igen nagy hányada vélte úgy, hogy a választások kimenetelének sokkal kevésbé van hatása a piacra, mint négy évvel ezelőtt (vagy egyáltalán nincs). A jelenlegi helyzetben ugyanis az egyes pártok tőkepiacot érintő politikája nem tér el olyan egyértelműen, mint a 2002-es választások idején.

Ezt alátámasztja az a tény, hogy a négy évvel ezelőtti felmérés eredményei sokkal nagyobb mértékű változásokat valószínűsítettek az egyes forgatókönyvek megvalósulása esetén. Az elemzők akkor főként egy Fidesz-MIÉP együttműködéstől tartottak, annak a piacra gyakorolt hatását egy +3 és -3 közötti skálán -2,74-re taksálták, míg az MSZP-SZDSZ koalíció lehetősége +1,83-at kapott.

Nincs kormányváltó hangulat a börzén

A tőzsdei elemzők között most is a szocialista-liberális együttműködés a legszimpatikusabb, bár a páros eléggé leértékelődött négy év alatt, mivel most már csak +0,95 pontot kapott. A másik végletet egy egypárti Fidesz-kormányzás jelentené, a megkérdezettek erre a forgatókönyvre -1,15 pontot adtak. Ettől érdemben alig tér el a Fidesz-KDNP együttműködés, amelyet -1,05 pontra taksáltak. A Portfolio.hu szerint a Fidesz elutasításában nem kevés szerepe van Orbán Viktornak a Budapest Airport privatizációjával, illetve az áramárakkal kapcsolatos kijelentéseinek.

A nagykoalícióra a megkérdezett szakértők kevés esélyt látnak, de úgy érzik, az MSZP és a Fidesz igencsak valószínűtlen közös kormányzása jót tenne a tőzsdének (+0,35 pont). Az MSZP egyedüli kormányalakítását +0,48 pontra értékelték. A kormányváltás lehetőségei közül a Fidesz-MDF kormány megalakulását tartják a legkevésbé rossznak (-0,64 pont). A Portfolio.hu szerint érdekes az MDF "piacbarát" megítélése, feltűnő ugyanis, hogy a FIDESZ jelenlétét sokkal kevésbé értékelték a megkérdezettek negatívan, ha koalíciós partnerként az MDF szerepelt mellette. Az MDF viszonylag jó megítélése ebből a szempontból igazolhatja Dávid Ibolyának a két nagy párt valóságtól teljesen elrugaszkodó ígérgetéseit bíráló kampányfókuszát.

Száz nap, mínusz harminc pont

A BUX értékére vonatkozó kérdésre kapott válaszokból kiderül: az elemzők szerint bárki is kerül hatalomra, az index legalább 30 ponttal alacsonyabban lesz a választások után 100 nappal, mint a keddi, 23 219,99 pontos záróérték. Igaz, a BUX változásának számszerűsítésére a megkérdezett 24 szakemberből mindössze 19-en vállalkoztak.

A válaszadók szerint a Fidesz-KDNP kormányzása esetén 21 713, a Fidesz egyedüli kabinetalakítása esetén 21 660, Fidesz-MDF kormány esetén 21 881 pont lenne a BUX indexe száz nappal a választások után. Az egypárti MSZP-kormány 23 026, a nagykoalíció 21 135, míg az MSZP-SZDSZ közös kormánya 23 194 pontos BUX-indexet eredményezne az elemzők szerint.

A felmérésben foglalkoztak az egyes részvényekre gyakorolt hatással is, bár erre már csak 16-an válaszoltak a 24-ből. A bankpapírok egyébként a választások nyertesei lehetnek, hiszen az MSZP egyedüli kormányzásának eshetőségét leszámítva mindenképpen nyernek, bármelyik koalíció is irányít majd - vélekednek az elemzők. Ez egyben azt is jelenti, hogy az FHB és az OTP pozitív hozadékra számíthat a FIDESZ hatalomra kerülése esetén is.

Jelentősebb nagyságú pozitív irányra igazából egyik részvény esetében sem számítanak a megkérdezettek, bárki is kerüljön hatalomra. Említésre méltó negatívummal a MOL, a Démász - esetleg a többi áramszolgáltató is - és a gyógyszerszektor képviselői szembesülhetnek egy esetleges kormányváltást követően.

Drasztikus változás nem várható

A közelmúltban az Index is megkérdezte a piaci elemzőket és tudományos kutatókat, milyen hatással lehet a választás a gazdaságra. A lapunknak nyilatkozó szakértők nem számítanak arra, hogy a választások közeledtével különösebb nyugtalanság kezdődne a piacokon: úgy érzik, nem utal semmi a forint vagy a tőzsdeindex jelentős gyengülésére.

Ez szerintük is inkább csak akkor várható, ha a hatalomra kerülő párt - bármelyik is legyen az - elkezdi valóra váltani a választási ígéreteit ahelyett, hogy kiadáscsökkentéssel és bevételnöveléssel lefaragná a deficitet. Erre ugyan nem látnak nagy esélyt, úgy vélik, egy esetleges Fidesz-győzelem esetén az euróbevezetés többet csúszhat. Részletek >>

Kiket kérdeztek?

A Portfolio.hu elemzőket és a befektetési döntéseket ténylegesen meghozó alapkezelőket kérdezett. Az eredmény reprezentatívnak tekinthető, hiszen 24 szakember járult hozzá véleményével a felméréshez, a 24-ből ketten nem vállalkoztak arra, hogy számszerűsítsék elképzeléseiket, csak szóban elemezték a lehetséges kimeneteleket. A szakembereket arra kérték, hogy -3-tól +3-ig terjedő skálán értékeljék a potenciális választási kimenetelek BÉT-re gyakorolt hatását, és tippeljék meg, az egyes koalíciók esetén mennyi lehet a BUX értéke 100 nappal a választások után.

A válaszadó cégek: Aegon Alapkezelő, Budapest Alapkezelő, Berenberg Bank, Buda-Cash, CIB Bank, CIB Alapkezelő, Credit Suisse Life, Concorde, Erste Bank Befektetési Rt, Erste Alapkezelő, Generali Alapkezelő, Inter-Európa Bank, IEB Alapkezelő, ING Investment, ING Alapkezelő, K&H Bank, OTP Bank, OTP Alapkezelő, Metzler Investment, Raiffeisen Bank, Raiffeisen Alapkezelő, Takarékbank.